back to » projekti i akcije

PROMOCIJA ZBIRKE “IMAJ U VIDU” I PREDSTAVA “LUTKA”

Friday, 18 October 2019 00:00
(0 votes)
Written by 
Na promociji zbirke priča “Imaj u vidu” govorili su Pavić Radović (asistent koordinatora projekta “Imaj u vidu”), Nina Šćepanović (NVO Juventas) i Bojana Rajković (naša maturantkinja i vršnjački edukator). Naši učenici slušali su odlomke iz veoma potresnih priča o vršnjačkom nasilju, čiji su autori upravo srednjoškolci iz Crne Gore. Jedan od njih je i naš Jovan Živković, učenik odjeljenja III1.
Svjedoci smo da je vršnjačko nasilje pojava koja se nažalost teško može iskorijeniti, naročito ako se ne reaguje. Svi smo akteri istog bilo da smo žrtve, nasilnici ili puki svjedoci. Važno je ne ćutati i reagovati.
Predstavu “Lutka” (režiser Zoran Rakočević, dramaturg Milo Bešović) izveli su crnogorski srednjoškolci u prijatnom ambijentu našeg FoRoom-a i sjajno se snašli u ni malo lakim ulogama. Predstava je nastala po motivima priča iz zbirke “Imaj u vidu”. Pokazali su nam da je vršnjačko nasilje u tijesnoj vezi sa ostalim vidovima nasilja, da smo svi odgovorni kako za postojanje tako i za opstanak istog, da je prevencija važna koliko i intervencija, da se ne smijemo praviti da ono ne postoji, da nisu sve institucije spremne, a mnoge ni osviješćene u kolikoj mjeri mogu da doprinesu suzbijanju svih vidova nasilja i da nažalost postoje i oni kojima nasilje, pa i vršnjačko, “ide u prilog”.
Nakon ove predstave sigurno ćemo imati u vidu da naša uloga u borbi protiv nasilja nije mala.
share this item
facebook googleplus linkedin rss twitter youtube
item hits
Read 982 times
Last modified on
Sunday, 09 May 2021 08:57