Super User

Super User

Gif Up radovi večeras u Kotoru

Monday, 27 November 2023 00:00

Večeras smo u KOtoru, na tamošnjoj epizodi revije muzičkog dokumentarnog filma Rokumentarni dani. 

Druženje je kao zakazano u kultnom jazz klubu Evergreen. Program će krenuti od 18:00h, a kreirane gifove publika će moći da isprati sat kasnije, odnosno od 19:00h

Za ovu priliku odabrana su dva zanimljiva filma, a publika će imati prilike da vidi šta je sve nastalo tokom našeg projekta Gif Up! U segmentu Don’t Give Up, GIF UP! predstavićemo projekat i prikazaćemo gifove nastale tokom nagradnog konkursa koji smo nedavno pokrenuli. Cilj nam je bio da ovom malom digitalnom, sveprisutnom formom zagolicamo maštu domaćih umjetnika i aktivista. Oni su radili gifove na zadate teme: medijska (ne)pismenost, sloboda izražavanja, borba protiv lažnih vijesti, digitalizacija društva, učešće civilnog društva u procesima donošenja odluka… Od pristiglih radova, odabrali smo najzanimljivije, a stručni žiri je proglasio i najbolje radove koji su nagrađeni. Kroz dvadesetak radova upoznaćete se sa svijetom ove digitalne umjetnosti kod nas. Ova akcija je najava onoga što će od sada biti sastavni dio narednih izdanja Rokumentarnih dana.

PROGRAM:

18:00 Lennons Last Weekend 
19:00 Don’t Give Up, Gif Up!
19:30 Little Richrda: I Am Everything

 

---

Projekat Gif Up! se implementira kroz Creative Box grant regionalnog projekta SMART Balkan – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan kojeg implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD) BiH, Center for Research and Policy Making (CRPM) Sjeverna Makedonija i Institute for Democracy and Mediation (IDM) Albanija, a finansijski podržava Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške.

Gifovi nastali tokom projekta Gif Up! nastavljaju dvoj put po Crnoj Gori. Ovoga puta moći će da ih pogleda publika u Mojkovcu.

 

Druženje je kao zakazano u Centru za kulturu Nenad Rakočević. Program će krenuti od 18:00h u srijedu 22. novembra.

Za ovu priliku odabrana su tri zanimljiva filma, a publika će imati prilike da vidi šta je sve nastalo tokom našeg projekta Gif Up! U segmentu Don’t Give Up, GIF UP! predstavićemo projekat i prikazaćemo gifove nastale tokom nagradnog konkursa koji smo nedavno pokrenuli. Cilj nam je bio da ovom malom digitalnom, sveprisutnom formom zagolicamo maštu domaćih umjetnika i aktivista. Oni su radili gifove na zadate teme: medijska (ne)pismenost, sloboda izražavanja, borba protiv lažnih vijesti, digitalizacija društva, učešće civilnog društva u procesima donošenja odluka… Od pristiglih radova, odabrali smo najzanimljivije, a stručni žiri je proglasio i najbolje radove koji su nagrađeni. Kroz dvadesetak radova upoznaćete se sa svijetom ove digitalne umjetnosti kod nas. Ova akcija je najava onoga što će od sada biti sastavni dio narednih izdanja Rokumentarnih dana.

PROGRAM:

18:00 Brain Holidays
18:45 Nekad i sad
19:15 Don’t Give Up, Gif Up!
19:45 Lennons Last Weekend 

 

---

Projekat Gif Up! se implementira kroz Creative Box grant regionalnog projekta SMART Balkan – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan kojeg implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD) BiH, Center for Research and Policy Making (CRPM) Sjeverna Makedonija i Institute for Democracy and Mediation (IDM) Albanija, a finansijski podržava Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške.

NVO TNT-ov karavan umjetničko-aktivističkih GIF-ova ide dalje. Nakon predstavljanja projekta Gif Up! u Nikšiću i prikazivanja pristiglih odabranih radova, među kojima su i oni koji su po ocjeni žirija bili najbolji, dolazimo u Podgoricu.

Ponovo se družimo u prostoru kulturnog kluba 201 Engaging Space na kome smo održali našu Gif Up Noć, koja će nadamo se od naredne godine postati redovan događaj.

Ovog puta GIF-ovi su dio šire priče. Biće predstavljeni u sklopu manifestacije Rokumentarni dani koja se ove godine održava sedmi put u Crnoj Gori, a obilazi četiri crnogorska grada.

Nakon što se podružimo ovog vikenda u Podgorici, zakazujemo sledeće druženje u srijedu 22. novembra u Mojkovcu. Mjesto okupljanja je Centar za kulturu Nenad Rakočević.

Brojni su razlozi zašto smo pokrenuli ovu priču. Između ostalog zbog toga što je GIF danas neodvojiv način komunikacije, naročito među mlađom populacijom. Animirani gif – je savršena mala forma koja pruža mogućnost iskazivanja stvaralačkih ideja, od apstraktnih do angažovanih i zbog svoje prilagodljivosti pliva između više medija, uređaja i neizostavan je dio svakodnevne komunikacije. Osobine GIF formata dozvoljavaju brz i efektan prenos ideje kroz vizuelni doživljaj.

Pozivamo sve zainteresovane da nam se pridruže i vide kako mladi crnogorski autori gifuju našu stvarnost.

---

Projekat Gif Up! se implementira kroz Creative Box grant regionalnog projekta SMART Balkan – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan kojeg implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD) BiH, Center for Research and Policy Making (CRPM) Sjeverna Makedonija i Institute for Democracy and Mediation (IDM) Albanija, a finansijski podržava Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške.

Sedmi Rokumentarni dani kreću iz Nikšića

Tuesday, 07 November 2023 00:00

Sedmo izdanje revija muzičkog dokumentarnog filma Rokumentarni dani počinje ovog vikenda. Rokumentarni dani će i ove godine posjetiti četiri grada, a program čini devet filmova, pregled gif aktivizma, promocija knjige, videodrom i DJ setovi.

U petak 10. novembra i subotu 11. novembra družićemo se na prvoj stanici našeg filmskog karavana. Zato pozivamo sve ljubitelje pokretnih slika i nota da nam se pridruže u Nikšiću. Kao i prije sedam godina i ove ćemo priču pokrenuti iz nikšićkog kluba Blues Brothers Bar. Tokom dvije noći druženja publika će imati prilike da prisustvuje raznovrsnom programu.

Glavni fokus Rokumentarnih dana od pokretanja je bila crnogorska popkulturna scena. U proteklih sedam godina prikazali smo veliki broj filmova, ali i kratkih muzičkih video formi koje su svoj prostor našle u segmentu Videodrom. Organizovali smo izložbe muzičkih plakata, promocije albuma, tribine o domaćem stvaralaštvu i ugostili mnoge domaće muzičare. Uspjeli smo snimiti i devet epizoda serijala Live Sessions u kojima su domaći autori predstavljali svoj rad.

Ove godine nastavljamo sa promocijom domaće muzičke scene putem dokumentarca „Nekad i sad“. Za ovu priliku odabrali smo prvu epizodu serijala koja seže u rane godine crnogorskog muzičkog stvaralaštva. Muzička redakcija Televizije Crne Gore u serijalu od 6 muzičko-dokumentarnih emisija, pod nazivom "Nekad i sad", kroz priču i pjesme vraća nas na same početke muzičke scene u Crnoj Gori. U emisijama, kroz hronologiju i pažljivo odabran izbor sagovornika, evocirane su uspomene sa početka 60-ih godina, pa sve do danas. Sa preko 20 sagovornika - muzičara, kompozitora i novinara, kroz bogatu arhivu i naizmjenično vraćanje u prošlost, pa onda i na sadašnji trenutak, prikazan je razvoj i tok crnogorske pop-rock scene, uz osvrt na to kako je izgledala nekad, a kako sad. Urednice emisije su Jelena Atanasković i Eva Papović, rediteljka Danijela Popović.

Svjetla Sarajeva je dugometražni film Srđana Perkića. Ovo je priča o pedesetogodišnjem jubileju legendarne dvorane Skenderija, nadaleko čuvenog hrama muzike i sporta. Pola vijeka istorije ove sarajevske dvorane ispričano iz ugla Seja Sexona, lidera i frontmena grupe Zabranjeno pušenje. Intimna priča koja kreće od djetinjstva, mladalačkih snova, neuspjelih pokušaja i prvih uspjeha, pa sve do poslijeratnog povratka i vrhunca karijere.

Nikšićka publika će imati prilike da prisustvuje i promociji knjige “Palamudium” Gorana Nikčevića, poznatijeg kao Brčko Brčković. Brčko je osnivač grupe Josef K. sa kojom je objavio album „Zajedno u snovima“, zvanično prvi pop-rok album snimljen u Crnoj Gori! Drugi, decenijama bunkerisani materijal „Idemo na mjesec“, nedavno je doživio digitalno izdanje. Objavio je knjige ‘Sebične priče’ i ‘Radio city’. Autor je filmova ‘Birziminium pade mi na um’ i ‘Snovi i klonovi’. Kao radijski i TV autor realizovao je mnoštvo emisija, a trenutno uređuje i vodi radio-show Brčkuliranje.

Zak raj prve noći druženja muziku bira Dj Akvilani.

U subotu, jedanaestog novembra odabrali smo još dva zanimljiva filma. Prvi je uradio hrvatski režiser Aleksej Pavlovsky i zove se Sonny Boy iz Stubičke Slatine. U tom malom mjestu u Hrvatskom zagorju, sa svojom suprugom, kćerima i punicom, živi Krešo Oremuš koga mnogi porede sa legendom bluza iz naslova filma. Krešo vodi običan život: radi u lokalnom preduzeću, potomak je tamošnje porodice i tu živi od rođenja. Na prvi pogled, njegov život ni po čemu ne odskače od života ostalih tamošnjih stanovnika – voli spremiti gulaš, kartati sa prijateljima, a član je i stubičke Družbe vitezova zlatnog kaleža - jednom riječju, pravi Zagorac. No, on je i još nešto - strastveni ljubitelj bluesa i vrsni svirač usne harmonike. Prema tvrdnjama njegovih renomiranih kolega muzičara iz Evrope i Amerike, među najboljima na planeti!

Drugi film koji će biti prikazan u subotu je film koji govori o svima dobro poznatoj pjesmi “O Bella Ciao!”. Decenijama su ljudi, kada god su se borili protiv nepravde, pjevali „Bella ciao“. Neki kažu i da je to bila himna italijanskih partizana u borbi protiv fašista u Drugom svjetskom ratu, ali porijeklo pjesme ostaje nejasno. Ideja ovog filma proizlazi iz potrebe da se istraži biografski put pjesme „Bella ciao“, koja je postala međunarodna. Uspomene preživjelih članova pokreta otpora prepliću se sa aktivistima koji pjevaju „Bella ciao“ na protestima u Čileu, Turskoj, Iraku i Kurdistanu. Brz i dinamičan, film donosi mnoštvo glasova i dokazuje da se ta pjesma, bez autora ili zemlje, danas smatra baštinom svih onih koji se osjećaju potlačeno te nas podsjeća da je najveći omaž sjećanju na pokret otpora upravo nastavak borbe za slobodu.

U segment GIF UP! predstavićemo projekat i prikazaćemo gifove nastale tokom nagradnog konkursa koji smo nedavno pokrenuli. Cilj nam je bio da ovom malom digitalnom, sveprisutnom formom zagolicamo maštu domaćih umjetnika i aktivista. Oni su radili gifve na zadate teme: medijska (ne)pismenost, sloboda izražavanja, borba protiv lažnih vijesti, digitalizacija društva, učešće civilnog društva u procesima donošenja odluka... Od pristiglih radova, odabrali smo najzanimljivije, a stručni žiri je proglasio i najbolje radove koji su nagrađeni. Kroz dvadesetak radova upoznaćete se sa svijetom ove digitalne umjetnosti kod nas. Ova akcija je najava onoga što će od sada biti sastavni dio narednih izdanja Rokumentarnih dana. Projekat Gif Up je podržan kroz Creative Box grant regionalnog projekta SMART Balkan – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan kojeg implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD) BiH, Center for Research and Policy Making (CRPM) Sjeverna Makedonija i Institute for Democracy and Mediation (IDM) Albanija, a finansijski podržava Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške.

Nikšićke Rokumentarne dane završavamo setom FM Mirde, jednog od najaktivnijih domaćih DJ-eva.

Do najave druženja u Podgorici, Kotoru i Mojkovcu pozivamo vas da nas posjetite u Blues Brothers Baru u Nikšiću.

Petak 10.11.

18:00 Videodrom

18:30 Nekad i sad (CG)

19:00 Promocija knjige PALAMUDIUM i razgovor sa autorom Brčkom Brčkovićem

19:45 Svjetla Sarajeva (BiH)

20:00 DJ Akvilani

Subota 11.11.

18:00 Videodrom

18:30 Sonny Boy iz Stubičke Slatine (Hr)

19:00 GIF UP!

19:30 O Bella Ciao (Ita)

21:00 Don't Give Up, Gif Up

          FM Mirda

Gif Up noć je završena.

U nedjelju 29. oktobra u prostoru 201 Engaging Space prisutni su imali prilike da saznaju sve važne informacije o projektu Gif Up čiji je dio bila i ta noć. Nakon prezentacije urađenog, moderator Dragan Lučić je predstavio goste tribine na kojoj se razgovaralo o vještačkoj inteligenciji i digitalnoj umjetnosti, momentima u kojima se one spajaju, ali i onim drugima u kojima su jedna drugoj oponenti. Gosti tribine teoretičar uumjetnosti dr Luka Rakojević, i ML inžinjer u Uhuri i osnivač Montenegrin AI Association su prisutnima osvijetlili mnoge zanimljive strane ove priče.

Nakon tribine došao je momenat da se pogledaju pristigli radovi. Od preko trideset radova koji su poslati, devetnaest je zadovoljilo uslove konkursa. Nakon prikazivanja, saoštene su i odluke tročlanog žirija.

Za najbolji rad ovogodišnjeg Gif Upa! proglašen je gif Maše Laković pod nazivom Fake News

„Gif prikazuje automobil sa registarskim tablicama “Fake news”(“Lažne vijesti”). Ova vizuelna metafora naglašava dinamiku i efikasnost širenja lažnih vijesti, koristeći brzinu vozila kao simbol njihove rapidne distribucije. Savremeni dizajn automobila dodatno pojačava utisak sofisticiranosti, ističući kako lažne vijesti često dolaze zamaskirane u privlačnom i “pouzdanom” pakovanju“, napisala je autorka.

Drugu nagradu osvojila je Marija Milačić za rad Formiranje svijesti

Ona je svoj rad opisala riječima: „Današnje društvo ne prihvata razlike, a oblikujemo sopstvena mišljenja kroz informacije koje su nam dostupne. Mediji igraju veliku ulogu u tom razvoju, i utiču da društvo postane polarizovano“.

Stres je veći od mene je naziv trećeplasiranog rada autorka Vladane Lalić. „Ovim radom sam htjela da prikažem kako je biti izolovan, pun stresa i imati problem sa mentalnim zdravljem. Neke ljude je strah pitati za pomoć, tako da sam htjela da pokažem kako problemi nestaju pomoću jednog poziva“, rekla je ona.

Tim NVO TNT se odlučio da dodijeli i jednu specijalnu nagradu. Ona je dodijeljena najmlađem učesniku takmičenja Borjanu Šućuru.

Nagrađene Gifove možete vidjeti na linku:

https://mulj.net/podijeljene-nagrade-najboljim-kreatorima-gifova/ 

 

Projekat Gif Up! se implementira kroz Creative Box grant regionalnog projekta SMART Balkan – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan kojeg implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD) BiH, Center for Research and Policy Making (CRPM) Sjeverna Makedonija i Institute for Democracy and Mediation (IDM) Albanija, a finansijski podržava Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške.

29. oktobra - Gif Up Noć u Podgorici

Wednesday, 25 October 2023 00:00

NVO TNT vam u sklopu projekta Gif Up! predstavlja zanimljivi i nesvakidašnji događaj koji će se održati u Podgorici.

Animirani gif - savršena mala forma pruža mogućnost iskazivanja stvaralačkih ideja, od apstraktnih do angažovanih i zbog svoje prilagodljivosti pliva između više medija, uređaja i neizostavan je dio svakodnevne komunikacije. Osobine GIF formata dozvoljavaju brz i efektan prenos ideje kroz vizuelni doživljaj. Bez obzira da li kreirate GIF od 10 sekundi ili znatno dužu animaciju, uvijek možete računati na nepresušnu moć ovih formi da ispričaju priču i upute lako razumljivu poruku namijenjenu najraznovrsnijoj publici. GIF je postao neizostavan začin svake komunikacije, a neki nalazi kažu da se dnevno kreira i pošalje više miliona gifova.

Upravo zbog ovoga smo pokrenuli priču GIF UP čija će kulminacija biti GIF UP! noć, na kojoj ćemo prezentovati GIF radove koji su pristigli na naš nagradni konkurs.

GIF UP noć je takođe i početak jedne nove priče, koja će svoj nastavak dobiti u narednim godinama kroz našu manifestaciju Rokumentarni dani.

Na ovoj večeri koja će se održati u 201 Engaging Space 29. oktobra sa početkom u 19:00 časova biće predstavljeni zanimljivi, kreativni i aktivistički obojeni radovi mladih ljudi iz Crne Gore. Teme radova su: sloboda izražavanja, borba protiv lažnih vijesti, digitalizacija, promocija digitalne pismenosti, učešće civilnog društva odnosno građana/građanki u procesu donošenja odluka... U okviru konkursa, stručni žiri će odabrati tri najautentičnija GIF-a i dodijeliti im nagrade. Prva nagrada – lap top u vrijednosti 500 eura, druga mobilni telefon u vrijednosti od 300 eura i treća mobilni telefon u vrijednosti od 200 eura.

Pozivamo sve zainteresovane da nam se pridruže, pogledaju radove i uživaju u drugim segmentima ovog GIF UP događaja. Osim informacija vezanih za GIF umjetnost i aktivizam imaćete prilike i da prisustvujete zanimljivoj tribini o Vještačkoj inteligenciji i digitalnoj umjetnosti, pogledate kratki dokumentarac o GIF umjetnosti, razmijenite iskustva i uživate u DJ setu.

Gif Up Agenda:

19:00 – 19:30
Predstavljanje projekta i GIF aktivizma
Kratki dokumentarac o GIF umjetnosti
Najava tribine

19:30 – 20:30
Tribina: Vještačka inteligencija i digitalna umjetnost
moderator: Milivoje Krivokapić
gosti: Nikola Bulatović, ML inženjer u Uhuri i osnivač Montenegrin AI Association i Luka Rakojević, dr teorije umjetnosti

20:30 – 21:00
Predstavljanje pristiglih GIF radova

21:00 – 21:30
Proglašenje pobjednika i dodjela nagrada

21:30 – 23:00
DJ Set Gallway Girl

Projekat Gif Up! se implementira kroz Creative Box grant regionalnog projekta SMART Balkan – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan kojeg implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD) BiH, Center for Research and Policy Making (CRPM) Sjeverna Makedonija i Institute for Democracy and Mediation (IDM) Albanija, a finansijski podržava Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške.

Drage naše i dragi naši,

Krenuli smo u novu avanturu koja se zove GIF UP!u sklopu  koje će NVO TNT tokom septembra održati šest radionica na kojima će polaznice i polaznici steći potrebna znanja i vještine da reaguju na negativne pojave u svojim zajednicama kroz kreativne, kratke umjetničke gif i video forme. Vizuali učesnika GIF UP!-a biće predstavljeni na filmskoj reviji Rokumentarni dani, čije je održavanje predviđeno za kraj oktobra u četiri crnogorska grada. U okviru konkursa, stručni žiri će odabrati tri najautentičnija GIF-a i dodijeliti im nagrade. Prva nagrada – lap top u vrijednosti 500 eura, druga mobilni telefon u vrijednosti od 300 eura i treća mobilni telefon u vrijednosti od 200 eura.

Pozivamo sve zainteresovane mlade da nam se pridruže i tokom radionica saznaju nešto više o načinima na koje ova zanimljiva umjetnička forma može uticati na svijet oko sebe. Radionice su namijenjene i onima sa predznanjem, ali i onima bez iskustva. Edukativni program se sastoji iz šest radionica, ali možete odabrati temu radionice u skladu sa svojim potrebama i znanjem. Radionice će se održati u tri crnogorska grada i tematski su raspoređene na sljedeći način:

Angažovana umjetnost danas; Mapiranje pojava i procesa održaće se u Nikšiću 15. septembra, dok ćemo se dan kasnije na Cetinju baviti Formulisanjem poruke, ali i Transformisanjem verbalnih u vizuelne sadržaje. Završne radionice održaće se u Podgorici 22 i 23 septembra. Na njima ćemo se baviri konkretnim Kreiranjem sadržaja i finalizacijom cijelog procesa na radionici Ideje u pokretu. Kako bi se obezbijedio kontinuitet, radionice će moći da se isprate i online.

Radionice će voditi značajna imena iz medijske, umjetničke i aktivističke sfere Crne Gore.

Vaše radove očekujemo u periodu od završetka poslednje radionice do 15. oktobra. Nakon toga glavnu riječ će imati stručni žiri, koji će odrediti najzanimljivije radove i dodijeliti nagrade.

Ako ste zainteresovani za druženje, možete ispuniti OVAJ FORMULAR.

 


Projekat Gif Up! se implementira kroz Creative Box grant regionalnog projekta SMART Balkan – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan kojeg implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD) BiH, Center for Research and Policy Making (CRPM) Sjeverna Makedonija i Institute for Democracy and Mediation (IDM) Albanija, a finansijski podržava Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške.

Kako bi proces kreiranja umjetničko aktivističkih gifova učinili lakšim i zanimljivijim pozvali smo u pomoć neke značajne umjetnice i umjetnike. Tokom šest radionica koje su se održale u Nikšiću, Podgorici i na Cetinju održano je šest radionica. Teme su bile: Umjetnički aktivizam danas, Mapiranje pojava i procesa, Formulisanje poruke, Transformisanje verbalnog u vizuelno, Kreiranje sadržaja i Ideje u pokretu.

Ukoliko vas zanima kako je sve izgledalo, videe sa radionica možete naći ispod.

O radionicama i predavačima.

Što se tiče Nikšića, radionicu Umjetnički aktivizam danas vodila je vizuelna umjetnica i modna dizajnerka Tijana Todorović. Tijana je diplomirala na Fakuletu za modni i tekstilni dizajn u Ljubljani, gdje je magistrirala i doktorirala. Njeni radovi iz oblasti dizajna predstavljeni su na nekoliko međunarodnih modnih manifestacija (London Fashion Week FF selection, Fashion Scout London/Belgrade FW...). Radi i kao kostimografkinja za pozorište, film i televiziju. Imala je nekoliko grupnih i samostalnih izložbi, a učestvovala je na World Expo 2010 u Šangaju i osvojila prvu nagradu na međunarodnom takmičenju za idejno rješenje crnogorskog paviljona Dubai 2020.

https://t.ly/yqopy

Takođe u Nikšiću, radionicu Mapiranje pojava i procesa vodio je Mladen Ivanović, nagrađivani režiser, dokumentarista i aktivista. Mladen je crnogorskoj publici najpoznatiji po svom debitantskom ostvarenju iz 2014, dokumentarnom filmu Između rijeke i ljudi, koji se bavio problemima mještana Beransela. Sa tim filmom je 2015. godine na BaNeFF-u (Balkan New Film Festival) u Stokholmu osvojio nagradu za najbolji debitantski film. Trenutno je na MA studijama na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu (ADU), odsjek TV i filmska režija, smjer Dokumentarni film. Ovih dana u fokusu regionalne javnosti je njegov dugometražni dokumentarni film Kontraadmiral o Krstu Đuroviću, kontraadmiralu koji je stradao u jugoslovenskom ratu jer je odbio da granatira Dubrovnik. Ovih dana stigla mu je I nagrada za taj film sa AJB Doc Film festival.

https://t.ly/li9r2

Na Cetinju smo se družili sa još dva važna imena.

Radionicu Formulisanje poruke  vodio je Darvin Murić. Darvin je glavni i odgovorni urednik Raskrinkavanje.me, novinar je sa dugogodišnjim iskustvom u crnogorskim medijima. Karijeru je započeo na portalu Vijesti online. Najveći dio svoje novinarske karijere proveo je kao novinar političke rubrike u Nezavisnom dnevniku Vijesti, izvještavajući i pišući o Vladi, političkim strankama, izborima, korupciji, NATO-u, EU. Bivši je zamjenik glavnog i odgovornog urednika portala Pobjeda.me. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka, smjer novinarstvo, u Podgorici. Alumni je International Visitor Leadership Programme (IVLP), odnosno novinarskog programa Edwarda R. Murrowa koji organizuje američki State Department, tokom kojeg je prošao obuku u borbi protiv dezinformacija.

https://t.ly/mQAA0

Drugu cetinjsku radionicu Transformisanje verbalnih u vizuelne sadržaje vodio je najpoznatiji i najnagrađivaniji crnogorski karikaturista Darko Drljević. O njemu najbolje govori podatak da u svojoj kolekciji ima preko 300 svjetskih nagrada za karikaturu. Slobodni je umjetnik od 1997 godine. Predsjednik je Udruženja karikaturista Crne Gore i ogranka evropskog Udruženja karikaturista (FECO Montenegro). Uvršten je u svjetsku antologiju ,,Poznati svjetski karikaturisti”. Osnivač je i glavni urednik humorističkog magazina ,,Tuš” i organizator prvog Međunarodnog festivala karikature – Kolašin 2007. Bavi se slikarstvom, ilustracijom,grafikom, ilustrovanjem udzbenika, kao i animiranim filmom. Radio je za mnoge crnogorske dnevne novine kao sto su ,,Pobjeda” , Publika” , Republika”, ,,Dnevne novine”, kao i magazine,,Omladinski pokret” u kojem je započeo svoju karijeru 1984 g. zatim, ,,Ošišani jez”, ,,Ilustrovana politika”, ,,Večernje Novosti”, ,,Blic’’ I mnoge druge. Takodje je bio saradnik mnogih novina u regionu, kao sto su mariborski dnevni list ,,Večer” i td. Objavio je knjigu karikatura i kratkih priča 2010 godine.

https://t.ly/Nedif

Narednog vikenda održane su dvije radionice u Podgorici.

Radionicu Kreiranje sadržaja vodio je Ilija Nikčević. I on je gotovo jedinstveno ime u svijetu naše likovne scene. Iako je grafika njegov prvi izbor, koji je studirao i diplomirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu kod profesora Slobodana Abija Kneževića, on se podjednako bavi, i ostvaruje uspjeh i na regionalnoj sceni, u žanru ilustracije i stripa. Nikčević je napravio i uspješan iskorak u svijet književnosti. Prije sedam godina njemu je pripala nagrada "Mali princ" za književni prvjenac na Međunarodnom festivalu "Vezeni most" u Tuzli. Njegova ilustrovana bajka "Krtica i sunce", jedinstvena u regionu, tada je proglašena jednom od osam najboljih debitantskih knjiga za djecu. Izradio je strip album za Akciju za ljudska prava u okviru projekta "Djeco pišite ombudsmanu". Nikčević je dobitnik prve nagrade na godišnjoj izložbi crteža u Šapcu, 2006. i Gran prija na tradicionalnoj izložbi "Dani Sv. Vasilija Ostroškog" u Nikšiću 2007. Iza njega je niz izložbi u zemlji i inostranstvu.

https://t.ly/48IUh

Radionicu Ideje u pokretu vodio je Srđan Ivanović. On je studirao FPN smjer novinarstvo. Radio je kao novinar nekoliko godina. 2015. je odlučio da se vrati staroj ljubavi - crtan­ju. Pokrenuo je projekat “Zaglavi se” u okviru kojeg je prvobitno objavljivao kratke stri­pove i ilustracije. U februaru 2016. priključio se redakciji Pobjedinog pop kulturnog nedjeljnika Objektiv. U sklopu Zaglavi se projekta vodi emisiju „Zaglavi se Pub“ na radiju „Krš“. 2018. imao je prvu samostalnu izložbu u Podgorici. Trenutno radi kao grafički dizajner, crta i povremeno piše za Objektiv. Više o njegovom radu možete naći na linku https://www.facebook.com/zaglavise

https://t.ly/aiQov

__

Projekat Gif Up! se implementira kroz Creative Box grant regionalnog projekta SMART Balkan – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan kojeg implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD) BiH, Center for Research and Policy Making (CRPM) Sjeverna Makedonija i Institute for Democracy and Mediation (IDM) Albanija, a finansijski podržava Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške.

Izrazi se kroz GIF i osvoji nagradu!

Tuesday, 17 October 2023 00:00

Svijet digitalne umjetnosti je u stalnom razvoju, a GIF-ovi su postali snažan način izražavanja. Pridružite nam se u novom kreativnom izazovu!

NVO TNT vas poziva da svojom kreativnošću učestvujete u projektu GIF UP! i osvojite VRIJEDNE NAGRADE. Projekat GIF Up! stavlja akcenat na teme kao što su:

-          sloboda izražavanja,

-          borba protiv lažnih vijesti,

-          digitalizacija,

-          promocija digitalne pismenosti i

-          učešće civilnog društva odnosno građana/građanki u procesu donošenja odluka...

Ako prepoznajete izazove crnogorskog društva u ovim oblastima, imate ideju kako kroz umjetnički izraz da rasvijetlite neki od njih i ponudite rješenja, ovo je prava prilika za vas.

Tražimo od vas da nam dostavite GIF koji obrađuje neku od gorenavedenih oblasti. Izbor alata i tehnika je potpuno na vama. Svaki autor/autorka može dostaviti do pet radova, ali može biti nagrađen/a samo za jedan.

Napomena: Rad koji šaljete na konkurs ne smije da sadrži materijal koji podliježe autorskim pravima.

U okviru konkursa, stručni žiri će odabrati tri najautentičnija GIF-a i dodijeliti im nagrade. Prva nagrada – lap top u vrijednosti 500 eura, druga mobilni telefon u vrijednosti od 300 eura i treća mobilni telefon u vrijednosti od 200 eura.

Sastav žirija:
istoričarka umjetnosti dr Tatjana Koprivica
vizuelna umjetnica i aktivistkinja mr Tanja Markuš
vizuelni umjetnik dr Zdravko Delibašić

Logističku podršku žiriju pružiće projektni tim.

Kriterijumi ocjenjivanja su:

-          Originalnost

-          Kvalitet izrade

-          Relevantnost teme

-          Kreativnost i inovativnost u pristupu

Želimo da naglasimo važnost originalnosti i kvaliteta, pa zato podstičemo sve zainteresovane da pristupe ovom izazovu sa puno kreativnosti.

Rezultati konkursa će biti objavljeni na sajtu TNT-a.

Radovi koji po ocjeni žirija zadovolje kriterijume biće prikazani 29. oktobra na GIF UP! noći u sklopu revije muzičkog dokumentarnog filma Rokumentarni dani, uz prisustvo publike. Ovo je odlična prilika da se upoznate sa drugim učesnicama i učesnicima, žirijem i publikom zainteresovanom za vaš rad.

Poziv je otvoren za sve mlade od 15 do 30 godina, neafirmisane umjetnice i umjetnike, koji žele da pokažu svoj talenat i inovativnost. Kreativnost, humor i originalnost su poželjni!

Propozicije konkursa:

-          Pravo učešća imaju mlade osobe od 15 do 30 godina iz Crne Gore;

-          Slanjem radova učesnice i učesnici su saglasni da se njihovi radovi prikažu na manifestaciji GIF UP! i na našim web adresama i društvenim mrežama. Maloljetni učesnici/ce su obavezni da uz prijavu pošalju potpisanu saglasnost roditelja/staratelja za učešće na konkursu.

-          Maksimalno trajanje GIF-a je 20 sekundi.

-          Učesnice/ci se prijavljuju sa originalnim radovima.

-          Nema ograničenja u smislu sadržaja i forme GIF-a.

-          Prilikom slanja radova, potrebno je poslati: naziv rada, opis rada, ime i prezime, adresu, e-mail adresu, kontakt telefon.

-          Rok za predaju radova je 26. oktobar do 23:59h. Formu za slanje radova možete naći na linku https://forms.gle/r2wB4sHRY3VzZbgA7  

Radovi neprimjerenog ili uvredljivog sadržaja biće automatski eliminisani.

Ne propustite ovu priliku da pokažete svoj talenat, doprinesete važnim temama i osvojite sjajne nagrade!

Za dodatna pitanja i informacije, slobodno se obratite na e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Organizator konkursa ne odgovara za povredu prava ukoliko je neko od učesnika/učesnica kopirao autorsko djelo trećeg lica. Na  osnovu pritužbe trećeg lica o povredi prava organizator će reagovati trenutnom diskvalifikacijom učesnika/učesnice i uklanjanjem rada sa sajta i društvenih mreža.

__

Projekat Gif Up! se implementira kroz Creative Box grant regionalnog projekta SMART Balkan – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan kojeg implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD) BiH, Center for Research and Policy Making (CRPM) Sjeverna Makedonija i Institute for Democracy and Mediation (IDM) Albanija, a finansijski podržava Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške.

 

Veliko nam je zadovoljstvo da najavimo našu novu inicijativu - GIF UP! 

GIF UP! se fokusira na učestvovanje civilnog društva u procesima donošenja odluka, digitalizaciji i digitalnoj pismenosti, borbi protiv lažnih vijesti, slobodi izražavanja... 

Polaznice i polaznici GIF UP!-a će na radionicama koje su dio projekta steći potrebna znanja i vještine o pomenutim temama kako bi kroz kreativne, kratke umjetničke forme izrazili sebe i reagovali na negativne pojave u svojim zajednicama. U cijelom procesu imaće prilike da sarađuju sa onima koji su već ostavili traga na ovom polju.

U konačnici, svojim aktivnostima i proizvodima učesnici projekta će imati prilike da utiču na donosioce odluka i komuniciraju sa pojedincima i organizacijama slične provinijencije i senzibiliteta. Nadamo se da će se iz ovih aktivnosti roditi nove saradnje i novi narativi. 

Vizuali učesnika GIF UP!-a biće predstavljeni na filmskoj reviji Rokumentarni dani, čije je održavanje predviđeno ove jeseni, u četiri crnogorska grada. Najbolji od njih dobiće veoma vrijedne nagrade. 

 

Projekat Gif Up! se implementira kroz Creative Box grant regionalnog projekta SMART Balkan – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan kojeg implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD) BiH, Center for Research and Policy Making (CRPM) Sjeverna Makedonija i Institute for Democracy and Mediation (IDM) Albanija, a finansijski podržava Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške.

 

Page 1 of 9