Super User

Super User

 

U sklopu SMART Balkan projekta koji u šest zemalja Zapadnog Balkana provodi Centar za promociju civilnog društva (CPCD) iz Bosne i Hercegovine u partnerstvu sa Institute for Democracy and Mediation (IDM) iz Albanije i Center for Research and Policy Making (CRPM) iz Sjeverne Makedonije, uz finansijsku podršku Norveškog ministarstva vanjskih poslova, potpisani su ugovori sa organizacijama civilnog društva, medijima i kreativnim grupama iz Crne Gore, odabranim i nagrađenim u okviru još jednog javnog poziva za grantove.

Ceremonija potpisivanja uz koju su predstavljene i smjernice za upravljanje projektima, održana je u Hotelu Cue Podgorica, a u svečanoj atmosferi novoodabranim su se pridružili raniji dobitnici Regionalnih i Core grantova iz Crne Gore s ciljem upoznavanja, umrežavanja i razmjene iskustava. Na javni poziv ukupno je pristiglo 670 prijava iz šest zemalja, od čega 30 aplikacija lokalnih organizacija, medija i kreativnih grupa iz Crne Gore, od kojih je devet odabrano i podržano sa ukupnim iznosom od 84,579.30 EUR.

Podršku za projekte lokalnih inicijativa dobile su organizacije:

  • Mreža za otvoreni dijalog – Open dialogue network;
  • Biciklo.me;
  • Centar za klimatske promjene;
  • Fondacija Institut za socijalne inovacije
  • Defendologija centar Nikšić.

Creative box grantove dobili su:

  • NVO TNT;
  • Roditelji.me.

Medijske grantove dobili su:

  • Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore;
  • Radio Bruškin.

Grantovi za Lokalne inicijative su mehanizam za finansiranje lokalnih projekata vezanih za glavne teme projekta – sigurnost i stabilnost i upravljanje, medijski grantovi su namijenjeni pravnim licima, organizacijama civilnog društva ili privatnim medijskim kompanijama za kreiranje medijskog sadržaja i/ili senzibilizaciju medija u odnosu na glavne teme projekta, dok su Creative Box grantovi namijenjeni pravnim licima (udruženjima ili fondacijama) i neformalnim grupama koji putem različitih kreativnih proizvoda diseminiraju ključne poruke projekta prema građanima, također unutar tematskih oblasti.

SMART Balkan je četverogodišnji regionalni projekat koji se realizuje sa ciljem jačanja participativnih demokratija i euroatlantskih integracija u zemljama Zapadnog Balkana, putem osnaživanja organizacija civilnog društva i mreža, za jaču i aktivniju ulogu u stvaranju bolje budućnosti i održivog razvoja mirnih i inkluzivnih društava. Poseban akcent je na obastima sigurnosti, stabilnosti i dobrog upravljanja, pri čemu se podstiče regionalna saradnja.Tokom njegove implementacije bit će dodijeljeno 450 grantova raspoređenih u sedam vrsta podrške za različite aspekte djelovanja, u ukupnom iznosu od 14,5 miliona EUR.

Do kraja aprila 2023. održat će ceremonije potpisivanja ugovora sa dobitnicima grantova za lokalne inicijative, Creative box i medijske grantove u preostalih pet zemalja – Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji.

KORIFEJ - Teatar promjena

Wednesday, 15 March 2023 00:00

Do sada su organizovali osam međunarodnih festivala, godišnje prosječno realizuju 20 do 40 programskih sadržaja iz oblasti pozorišne, književne, likovne, filmske, performativne i dr. djelatnosti. Različite prostore i ambijente u gradu su „oživjeli“ izvođenjem predstava, stvorili jezgro stalne pozorišne publike.Kroz sve to, nezaposlenim umjetnicima, umjetnicima bez angažmana, pružili su priliku da nesmetano rade, da zarade honorar. Sam grad je, njihovim neumornim radom, predstavljan na velikom broju gostovanja i festivala u regionu, a četiri nagrade na međunarodnim festivalima u 2022 koje su donijeli u Kolašin, dovoljo govore o ozbiljnosti ove grupe ljudi

 

 

Txt: Šta je nezavisna pozorišna scena? Ukoliko ovo pitanje recimo postavite google pretraživaču na engleskom jeziku, ponudiće vam jedan vrlo zanimljiv generički odgovor: „Nezavisno pozorište je okosnica glumačke industrije. Brojna većina velikih pozorišnih glumaca je počela u njima kako bi usavršavali svoj zanat. To je odlično mjesto za donošenje smjelih odluka na sceni…”. Nastavite skrolanje i dobićete odmah još nekoliko odgovora na najčešća pitanja koja korisnici googla postavljaju vezano za ovu temu. Tako ćete, od sveprisutne Vikipedije, saznati da je ono suštinski usmjereno na “izvođenja koja imaju više književnu i umjetničku nego komercijalnu vrijednost”. Takođe, na prvi klik saznajete i da je „Nezavisni pozorišni pokret u Evropi imao primarni formativni uticaj na modernu dramsku književnost i pozorišni modernizam - mala nezavisna pozorišta su posvećena oslobađanju pozorišta i drame od ograničenja preovlađujućih konvencija, komercijalnih stremljenja ili cenzure“. 

 

Ovim navodima se nema šta prigovoriti, tačni su. Može se samo malo više kopati po stručnoj literaturi, kako bi se našle možda preciznije definicije i slikovitiji prikazi. Njihova zajednička karakteristika je da postoje paralelno sa institucionalnom pozorišnom produkcijom, kao plod organizovanja ili samoorganizovanja umjetnika sa ciljem ostvarivanja sopstvenih umjetničkih ideja i praksi, koje ne uspijevaju (ili ne žele) da sprovedu u okviru institucionalnog sistema kulture. Inicijalno oslanjanje na sopstvene snage i mogućnosti je primarno. Postojanje glomaznog teatarskog aparata u pozadini, karaktertističnog za insituticionalna pozorišta - stalnih finansija, plata, ansambla, prostora, pozornice, pozorišne tehnike –  nije nikakva neophodnost. Predstava će, uz gledaoce, svaki prostor načiniti pozorištem. Finansijska nezavisnost je s jedne produkciono limitirajuća, ali sa druge omogućava slobodu u radu.

 

Sa ovim se slaže i naš sagovornik. Zoran Rakočević, odveć prepoznatljivo „freelance“ rediteljsko ime u Crnoj Gori, osnivač NVO Korifej i izvršni direktor istoimenog međunarodnog festivala alternativnog treatra u Kolašinu. On smatra da je nezavisna produkcija iznimno važna jer može više da se bavi istraživačkim radom, eksperimentom i improvizacijom. „Ona ne duguje ništa nikome i uvijek može da nastavi u lošijim uslovima iz kojih je i nastala. Nezavisna produkcija je važna za jedno društvo i to nikako da se ovdje shvati. Kao što je muzika važna za jedno društvo. Zamislite da nam popularnu muziku kreiraju samo, recimo, pop-odjeljenje Muzičkog centra ili neka muzička redakcija RTCG-a, a da se ne pojavljuju nezavisni bendovi sa svojim autentičnim doprinosima, pogledima, filozofijama, pravcima... Ili da izvještaje o radu neke državne institucije daje samo Državna revizorska institucija, a ne recimo MANS. Zamislite da nema nevladinog sektora u javnom diskursu...“. Rakočević, iako već duže od decenije afirimiše, najprije amatersku, a potom nezavisnu, pozorišnu produkciju, na pitanje koliko je nezavisna scena u Crnoj Gori doprinijela unapređenju kulturnih i umjetničkih sloboda, afirmaciji slobodnog izraza, društvenog angažmana, odgovara sledeće: „Nikoliko. I dan danas umjEtničke slobode zavise od pojedinaca iz političkog establišmenta ili upravnika institucija koji su im bliski. Imali smo prošle godine jednu zabranjenu predstavu u Crnoj Gori, istaknutog reditelja Zlatka Pakovića. Nju je na kraju prigrlio Korifej teatar jer niko drugi nije htio. Kratkoročno smo povjerovali da je moguće izboriti se za slobodu umjetničkog izraza, ali to nije tako. Mogu da zamislim da neko sjutra, u 2023. ponovo istu stvar uradi i ništa se neće pomjeriti. Samo rijetki će da se bore. U zabludi smo da umjetnicima u Crnoj Gori  treba umjetnička sloboda, ispada da im je ipak dovoljna nježna ruka vlasti, redovna plata i aplauz elite. U Pakovićevom slučaju, ili bolje rečeno u slučaju podgoričkog gradonačelnika Ivana Vukovića, tek nekoliko kolega je stalo uz nas. Da se slična cenzura dešavala u nekoj drugoj zemlji, Srbiji, Hrvatskoj ili BIH, recimo, e tad bi se založili i burno bi reagovali, facebook bi se užario. Jer tamo nemaju platu i blagonaklonost režima.

 

To ipak ne znači da je njihov rad besmilsen. Naprotiv! Doprinos lokalnoj zajednici, održanju pozorišnog života i kullturnih dešavanja je značajan. Činjenice im daju za pravo. Do sada su organizovali osam međunarodnih festivala, godišnje prosječno realizuju 20 do 40 programskih sadržaja iz oblasti pozorišne, književne, likovne, filmske, performativne i dr. djelatnosti. Različite prostore i ambijente u gradu su „oživjeli“ izvođenjem predstava, stvorili jezgro stalne pozorišne publike.Kroz sve to, nezaposlenim umjetnicima, umjetnicima bez angažmana, pružili su priliku da nesmetano rade, da zarade honorar. Sam grad je, njihovim neumornim radom, predstavljan na velikom broju gostovanja i festivala u regionu, a četiri nagrade na međunarodnim festivalima u 2022 koje su donijeli u Kolašin, dovoljo govore o ozbiljnosti ove grupe ljudi.

 

Njihova ideja – da zažive kao „gradsko pozorište“ u  maloj sredini – još uvijek se gradi i razvija. Poslije dugotrajne borbe, sugrađani ih konačno na taj način počinju doživljavati, s obzirom da formiraju i domaći repertoar. Sa ovom aktivnošću imaju još uvijek blago nerazumijevanje, jer i dalje ne uspijevaju da se izbore za posebnu budžetsku stavku za profesionalnu pozorišnu produkciju. Ipak, u poslednje vrijeme imaju podršku i dogovor da jednom godišnje Opština preko svog Sekretarijata za društvene djelatnosti pod čijom ingerencijom je i kultura, aplicira kod Ministartsva kulture i na konkurs za Kulturno umjetničko stvaralaštvo (koje ima oblast Pozorišna djelatnost). Ovo je značajno zbog toga što Korifej kao NVO nema pravo učešća na godišnjem konkursu. Posljednjih godina u najvećem dijelu dobijali su sredstva preko tog konkursa, dok je opština Kolašin finansirala dodatni, manji dio. „I to nije mala stvar”, napomenuo je Rakočević u intervjuu datom portalu Kombinat prošle godine, “jer kada smo osnovali pozorište, deset godina prije festivala, dakle 2004.godine, mijenjali su brave na zgradama da ne bismo mogli ni fizički da im pristupimo“.

 

Ono gdje dodatno vidi značajan doprinos Korifej teatra jeste rad sa mladima, gdje im je pružen primjer kako se za relativno kratko vrijeme u svojoj sredini može dosta toga postići. „Mislim da je Korifej teatar neke mlade ljude otvorio da nastave dalje, da se oni lično otvore i da shvate da nema granica. Neki ljudi su svoje prve profesionalne korake napravili upravo u našoj produkciji. Nekoliko bliskih kolega, iako su čak zaposleni u ansamblima pozorišnih kuća, nakon Korifej teatra, nastavili su da se bave nezavisnom scenom, stvarajući manje, ali značajne projekte. Imali smo nekoliko predstava koje su se igrale u klubovima, kafićima, stanovima, krovovima zgrada, ambijentalnim prostorima, i skoro uvijek je neko od tih ljudi bio uključen u ta zbivanja.“

 

Korifej teatar je NVO koja je osnovana u Kolašinu od strane nekolicine dramskih umjetnika, sa ciljem uspostavljanja kontinuirane profesionalne pozorišna produkcije i realizacije međunarodnog teatarskog festivala. Većina njih je prethodno bila okupljena u amaterskoj pozorišnoj trupi KLAP iz Kolašina, koja je svojevremeno, kao grupa mladih bez formalnog dramskog obrazovanja, bila veoma aktivna i  uspješna na domaćij i regionalnoj amaterskoj dramskoj sceni. U veoma sličnoj formaciji funkcionisali su na amaterskom nivou nekih deceniju i po, i za to vrijeme se pojavila na velikom broju festivala u Crnoj Gori, BIH, Srbiji, Hrvatskoj, Rumuniji i Makedoniji, i osvojila preko 50 nagrada. 

 

U međuvremenu su se odlučili da završe studije dramskih umjetnosti, pa su na FDU Cetinje u jednoj nastavnoj godini činili nekih 25% studenata. Vjeruju da su autentični brend Kolašina. Na sjeveru su za sad jedina organizacija tog tipa, a tek ih je nekolicina u cijeloj državi. Njihove predstave, publika je imala prilke da vidi na festivalima u BIH, Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji, Albaniji, Kosovu, Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj i Njemačkoj, sa sve predznakom pozorišta iz Kolašina. Do sada su producirali značajan broj:  „Krivica” po tekstu Nebojše Romčevića, (kolektivna režija); „Žena koja je skuvala svog muža”, o tretiranju žene kao potrošnog materijala i njenoj tradicionalno shvaćenoj ulozi servilne domaćice, po tekstu Debi Izit (kolektivna režija),; „Pisma” Žila Kostaža, (kolektivna režija); „Enciklopedija mrtvih” po djelu Danila Kiša, u koprodukciji sa FDU Cetinje (režija Ferid Karajica); „Nastasja Filipovna” po motivima djela F.M.Dostojevskog u koprodukciji sa FDU Cetinje (dramaturgija Anđelija Rondović, režija Ferid Karajica); „Luckasti klovnovi” Toda Nikoletića (kolektivna režija); „Mali Tesla – kako izumiti sebe sebe“, u koprodukciji sa Dramskim studom Prazan prostor iz Podgorice i KIC „Zeta“ Golubovci (dramaturgija Ilija Gajević, režija Petar Pejaković); “Ifigenija” po Euripidu,  u korpodukciji sa CZK Kolašin i CZK Bijelo Polje (režija i adaptacija Zoran Rakočević); „Pjer Paolo Pazolini režira Strašni sud“, tekst i režija Zlatko Paković; “Suton u javorovom vrtu“ po tekstu crnogorskog autora Vaska Raičevića (režija Zoran Rakočević). Većina predstava je imala značajan broj igranja, pri čemu je „Ifigenija“ (2021. godine) do sada najuspješnija. Rame uz rame sa najvećim produkcijama iz regiona, nastupala je na značajnom broju festivala. 

 

Međunarodni (u početku regionalni) festival alternativnog teatra „Korifej“ svoj život je započeo 2014. i do sada je organizovan osam puta. Prva dva izdanja su dovodila isključivo amaterske predstave iz regiona, kasnije i iz Evrope, da bi postepeno festival prerastao u smotru značajnih profesionalnih ostvarenja, dajući prednost nezavisnoj sceni, studentskim predstavama i tek pojedinim etabliranim institucionalnim produkcijama. Značajno je napomenuti da je budžet festivala izuzetno mali, iako su se izborili da ga sufinansiraju Ministarstvo kulture i Opština Kolašin. U budžetu za 2023. Opština je planirala 17.500 eura za festival. Tu su uračunata i sredstva koja će Ministartsvo kulture i medija opredijeliti preko konkursa Razvoj kulture na sjeveru. Očekivano je da Ministarstvo opredijeli 7 do 10 hiljada, a opština ostatak. Iz Korifeja ističu i značajnu podršku lokalne Turističke organizacije, s obziorm da su do sada na festivalu nastupale pozorišne trupe iz raznih zemalja: BIH, Srbije, Makedonije, Hrvatske, Kosova, Slovenije, Slovačke, Češke, Rumunije, Poljske, Mađarske, Ukrajine, Francuske, Švedske, Španije, Bugarske, Rusije, Letonije i Litvanije.

 

Međutim, iako su u poslednje vrijeme uspjeli da obezbijede finansijsku podršku iz javnih sredstva, tj. od strane države i lokalne uprave, sa ponosom ističu da to nije nije nimalo uticalo na njihovu misiju i opredjeljenje da kroz svoj rad budu društveno angažovani i afrimišu slobodni umjetnički izraz. Uspješna gostovanja pojedinih predstava na Korifeju, koje su u regionu prepoznate kao nezaobilazno pozorišno štivo, taj njihov ponos i uvjerenje u beskompromisnost čine opravdanim. Tako je kolašinska publika imala prilke da gleda “Jami distrikt”, predstavu Bitef teatra i CZK Tivat, u režiji Kokana Mladenovića, sa još nekoliko manjih koproducenata iz Srbije i Mađarske. Ta predstavaa provocira sve političke konformizme u regionu. Potom su publici predstavili “Merlinkinu ispovest”, Puls teatra iz Lazarevca, u režiji Stevana Bodrože, koja govori o prvoj poznatoj transrodnoj osobi u regionu i koja provocira fašističke, šovinističke i neoklerikalne strukture. „Beton mahala” je predstava koju su sa novopazarskim omladincima postavili Rifat Rifatović i Bane Trifunović, u kojoj se govori o međuvjerskoj i međunacionalnoj mržnji koja postoji u tom gradu, ali i svim sredinama u regionu, a koja zapravo i odgovara strukturama vlasti. Nakon svog prvog izvođenja predstava je zabranjena u Pazaru, ali je zbog toga odjeknula regionom. Pomenuto čini Korifej ozbiljnim teatarskim festivalom na internacionalnoj mapi. Kada se pogleda u unazad, rast ovog festivala je evidentan.

 

Iako je festival revijalnog tipa, tj. nije takmičarski i samim tim je kriterijum za selekciju široko postavljen, ni prošlogodišnje, osmo izdanje festivala, nije izbjeglo da se odredi prema aktuelnim događajima. Geslo festivala je bilo „U kraju“, sa jasnom asocijacijom na Ukrajinu i podršku toj zemlji koja je vojno napadnuta od strane Rusije. Kako je naveo umjetnički direktor festivala, Zoran Rakočević, „ma šta  mislili o raznim imperijalizmima, dužnost nam je da stanemo uz zemlju koja gori, čije škole, bolnice, parkovi, stambeni blokovi, cijeli gradovi nestaju”.

 

Prošlogodišnje izdanje festivala, kako procjenjuju organizatori, bilo je najozbiljnije, najorganizovanije i sa najgušćim repertoarom do sada. Posvećenost nezavisnoj produkciji je konstanta koja se ne mijenja, pa je bila zastupljena kompletna nezavisna pozorišna produkcija iz države, kojoj generalno nedostaje prostora, razumijevanja i sredstava. Osim Korifej teatra, nastupali su Teatar mladih i Dramski studio Prazan prostor, kao i dvije predstave, „Atomsko cvijeće“ i „Golf 4“ koje su, po rijelima organizatora  “rađene gerilski, bez bilo kakvog produkcijskog predznaka”, a koje su stvarale mlade glumice Jelena Đukić, Maja Stojanović, Anđelija Rondović, Marija Đurić i Maša Labudović.  

 

Ono što je takođe posebno bilo karakteristično za prošlogodišnje izdanje festivala jeste afirmacija nespecifičnih ambijenata za izvođenje predstave – a opet specifičnih za nezavisnu produkciju. Predstave su, pored Centra za kulturu, izvođene na Trgu boraca, platou Spomen doma, u ulici Buda Tomovića, zgradi stare osnovne škole… Svakako je bilo najupečatljivije otvaranje festivala, sa diplomskom predstavom studenata FDU Cetinje, „Hasanaginica“, ređenoj po tekstu Ljubomira Simovića. Ono je upriličeno u Nacionalnom parku Biogradska gora. Po Rakočevićevim riječima, izmještanje teatra u našu jedinu prašumu nije bilo nimalo slučajno i nimalo nenamjerno.  

 

Da će i deveti festival Korifej biti zanimljiv, možemo već očekivati na osnovu njegove teme i parole - “Bez cenzure”. Kako navodi umjetnički direktor, kroz tu prizmu će biti sagledani razni teatarski i prateći projekti koji generalno, mogu pripadati različitim pozorišnim žanrovima i mogu biti raznorodni. Uglavnom, kao i do sada, prevlađivaće program koji je na neki način stvar gerile u svojoj sredini.




„PJER PAOLO PAZOLINI REŽIRA STRAŠNI SUD“  ili „Ovo nije ono što smo se dogovorili“

Možda jedan od najzanimljivijih „kulturnih događaja“ prethodne 2022. bila je predstava „Pjer Paolo Pazolini režira strašni sud“,  u režiji Zlatka Pakovića, koja zapravo nije ni izvedena. O ovom kulturnom događaju crnogorska javnost je informasanija, nego o bilo kojem drugom koji je te godine realizovan na pozornicama institucionalnih teatara, što samo za sebe govori dovoljno govori. 

Sekreterijat za kulturu i sport Glavnog grada dogovorio je sa Pakovićem realizaciju pozorišne predstave „koja će se odnositi na teme mizoginije, lijeve intelektualne misli Evrope, šovinizma”. Sekretarijat se tu našao kao producent, a reditelj Zlatko Pakovića i crnogorska glumačka ekipa istu i priremili. Probe su se neometano odvijale do pred samu premijeru, kada je ona iznenada od strane producenta (glavnog grada) otkazana. U zvaničnom saopštenju Sekretarijata koje je upućeno autorima, navedeno je da se rad na predstavi obustavlja. Po njihovom objašnjenju dva su razloga: reditelj nije ispunio tematske obaveze „određene ugovorom“ i sadržaj dramskog teksta se „ne smatra adekvatnim za ciljeve i vrijednosti koje Nalogodavac promoviše“. Svoj prostor im nije ponudila nijedna druga institucija kulture u Crnoj Gori. zavaljujući NVO Korifej, koja je preuzela „produkciju“ (i NVO Prazan prostor, u čijem je prostoru realizovana tzv. „generalna proba“ u prisustvu dvadesetak gledalaca) predstava je emitovana uživo na youtube kanalu Korifeja. Oni koji su je gledali, sa lakoćom su mogli shvatiti da je saopštenje Sekretarijata „obična predstava“, a da je Pakovićevo ostvarenje jedno subverzivno političko ostvarenje koje je doživjelo otvorenu cenzuru. Paković, međutim nije odolio da temu smjesti u aktuelni crnogorski dnevno-politički kontekst. Tako se u predstavi aktualizuje destruktivna uloga Srspke pravoslavne crkve, patrijarha Porfirija, mitoropolita Joanikija, ali i, što je izgleda najpoblematičnije, uloga aktuelnog predsjednika Crne Gore, Mila Đukanovića. Patrijarh i Predsjednik su zapravo glavni likovi koji su podvrgnunti kritici. Oni u predstavi prolaze kroz „strašni sud“ preispitivanja stečene moći i i privilegija, preko nevinih žrtava i „nesnađenih u tranziciji“ – snažno mu se odupirući. 

Biljana RADOVIĆ

 

Tekst je dio projekta "Osvajanje slobode – kulturni korektiv od individualnog do kolektivnog čina" podržanog kroz program malih grantova. Program predstavlja dio nacionalnog projekta "Dijagnoza i terapija slobode izražavanja, govora mržnje i etničkih tenzija" koji je zajednička inicijativa Instituta za medije Crne Gore, Centra za demokratiju i ljudska prava CEDEM – i Portala Ul-info, usmjerena ka jačanju i zagovaranju slobode izražavanja, suzbijanju govora mržnje i smanjenju etničkih tenzija u Crnoj Gori. Projekat je finansiran od strane Evropske unije kroz Program Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava za Crnu Goru 2020, EIDHR, a kofinansiran je od strane Ministarstva javne uprave Crne Gore. Sadržaj ovog teksta je isključivo odgovornost autora  i ni u kom slučaju ne odražava stavove donatora.

 

Rokumentarni dani - kratak osvrt

Wednesday, 15 March 2023 00:00

Tokom šestog izdanja manifestacije Rokumentarni dani koja se ove godine održavala pod sloganom „Osvajanje slobode“, a u sklopu istoimenog projekta, otvorili smo neke veoma važne teme.

Tri festivalska dana bila su tematski uređena pas je publika u Podgorici i Nikšiću imala prilike da pogleda filmove usko vezane za priče o ženama i manjinama umjetnosti, odnosno o rijetkim glasovima razuma u uvijek turbulentnim vremenima na ovim našim prostorima.

Tokom trajanja festivala na pet večeri u četiri grada pogledali smo filmove: Anonymous Club, Uskrs grad i rokenrol, Underplayed, One su tu, Koncert za mir, Borderland Soundtrack, Od golog otoka do kralja romske muzike,I Am What I Am, Rudeboy, In The Court of King Crimson, Premotavanje sa Steve Van Zandtom i Other Music.

Svake tematske večeri upriličena je i tribina kroz koju smo sa gošćama Anom, Kočović, Bojanom Popadić, Ganom Čomagić, Vesnom Delić i gostom Branom Mandićem proširivali priču koju su nam donosili orukazani filmovi.

Na linkovima u nastavku možete vidjeti neke od crtica sa ovogodišnjih Rokumentarnih dana.

 

https://youtu.be/I-yMzmHAHCQ

https://youtu.be/GOzpXSuheDc

https://youtu.be/4CxEsfHjq-g

https://youtu.be/Qz8jIJlM8EE

https://youtu.be/E6G1uCWWgFg

https://youtu.be/PCp0KxMQbUk

https://youtu.be/G2Gtz4FkLZA

Prostor koji je kasnije postao „Radio Katakomba“ je prvobitno služio kao podrum za odlaganje nepotrebnih stvari. Adaptiran je i pretvoren u rezidenciju za gruvanje repa i pisanje tekstova. Nedostatak adekvatnih uslova za rad doprinio je stvaranju zajedništva obojenog gerilskim duhom, što je često bio i najbolji mogući kapital za nastanak lokalnih umjetničkih pokreta

 

Neformalno hip-hop udruženje „Radio Katakomba“ osnovano je u Budvi 2010. godine, a okuplja grupu entuzijasta koji već preko jedne decenije učestvuju u stvaranju respektabilnih izdanja u sferi rep muzike i nezavisne scene. Sve je počelo od potrebe za postojanjem adekvatnog prostora za snimanje, a nakon dva mikstejpa i trećeg, sa kojeg se pjesme trenutno sukcesivno objavljuju, uz nekoliko zapaženih EP-ova i albuma, „Katakomba“ se etablirala kao izuzetno uticajan kolektiv u Crnoj Gori, sa tendencijom sve veće prepoznatljivosti i u regionalnim okvirima.

Kada su katakombini autori na budvanskoj hip-hop sceni u pitanju, nosioci cijele stvari su Nemanja Đorđević – Necke, Jovan Lazarević – Jollanda i Vladimir Kustudija – Dobbla Galiot. Necke i Jollanda zapravo su i pioniri rep izraza u lokalnoj sredini, a prve korake načinili su u srednjoj školi početkom dvijehiljaditih, u okviru sastava „Anti Diesel Squad“.

Suvi počeci ranih dvijehiljaditih – od Dana škole do prvih pančlajnova

„Grupa je postojala u periodu od 2003. do 2005. godine. Bilo je nas petoro članova, ja sam se posljednji priključio i u to vrijeme je već postojalo nekoliko pjesama. Veoma bitan trenutak je bila manifestacija „Dan škole“ gdje su Necke i Stefan izveli „Zato se cimam da imam“. Ta stvar je zapravo početak rep muzike u Budvi. Kasnije se snimalo u prostorijama Radio Budve kod DJ Miksajla. Glavno uporište nam je bilo kod hotela „Avala“, na mermernom platou gdje smo vozili skejt, dosta ljudi je tuda cirkulisalo. Sjećam se da sam više vremena provodio tu nego kući u ljetnjem periodu. Bili smo prilično aktivni i kao crtači tj. grafitaši. Malo nas je snimala lokalna televizija kako crtamo sprejevima po nekim zidovima, a malo nas je i hapsila policija“, prisjetio se samih početaka Jollanda.

Kako nam je kazao Nemanja Đorđević – Necke, presudan podsticaj za ozbiljnije bavljenje repom ekipi iz Budve negdje u tom periodu dali su neki od aktera beogradske scene.

„U tom trenutku, mi smo definitivno imali najveću podršku od Juicea, Teror Teče i Vokea. Oni su ljeti dolazili u Budvu, tu smo se mi skontali sa njima, a stvar koja je presjekla sve u drugačijem pravcu je da smo imali priliku da nas oni uče da repujemo i pišemo rime. Prije toga sam pisao ad-hoc rimovanje i onda smo tek posle druženja sa njima naučili osnove, strukturu pjesme, kako se sve to pravi i sklapa… Onda zašto pančlajnovi, koliko pančlajnova, šta je uopšte pančlajn”, ispričao je on.

Iskorak sa “Prvim na crti”

Nakon sastava “Anti Diesel Squad” i “suvih početaka” tokom kojih je “zvučna kartica bila misaona imenica”, Jollanda i Necke formiraju dvojac “Prvi na crti” koji je tada veoma obećavao. Oni su 2006. objavili demo izdanje “Ulična rasvjeta”,  zvanično premijerno izdanje repa u Budvi koje je sačuvano u digitalnom formatu.

Lirički jako darovito i elokventno skrojena, produkcijski, ako uzmemo u obzir skormne uslove za rad, izuzetno kreativno upakovana, “Ulična rasvjeta” je kvalitetan autorski materijal, a kao takav percipira osobenosti lokalne sredine, ali i dublju problematiku, uz hrabro naglašen buntovnički potpis.

“Jovo i ja smo gimnaziji bili ispod crte na prijemnom, pa smo onda skontali da “prvi ispod crte” može da znači “prvi na crti”. Tada smo već bili dosta formirani, u smislu da smo znali šta hoćemo i u smislu da smo tematski pristupali stvarima. Smatram da smo već u tom trenutku zvučali dosta iznad prosjeka. “Ulična rasvjeta” i dalje nema digitalnog izdavača, ali ima čari kao takva. To izdanje je definitivno proizvod dva klinca koji u tom trenutku uopšte nisu imali pojma šta rade i šta grade. Što se tiče interesovanja, nismo bježali od različitih tema i od starta smo gledali da se od pjesme do pjesme okušamo u različitim stilovima Tu je već počeo da se pojavljuje i čuveni “dirty south”, pa smo počeli da implementiramo i uticaje tog pravca”, kazao je Necke.

U vremenu koje se odlikovalo manjim stepenom interakcije i ograničenošću u vidu kanala komunikacije, “Prvi na crti” kreću u ozbiljnu kampanju koja se može percipirati i kao pionirski hip-hop poduhvat na nivou Budve, imajući u vidu nepostojanje adekvatnog nasljeđa u tom domenu, ali i izostanak svih infrastrukturnih stvari koje će na lokalnom nivou postati dostupne nakon nekoliko godina.

“Mi se pojavljujemo na Televiziji Pink, u okviru  Balkan Net-a, i nastupamo u studiju koji je postojao u Budvi. U Sarajevu nas je slušao Sejo Sekson iz „Zabranjenog pušenja” i sjećam se da nam je tad on dao pohvale i da smo baš bili u ozbiljnom naletu. U studiju smo uživo nastupali dva puta, a uslijedile su i svrike u Podgorici i zaista smo “krali šou”, jer smo imali dobru energiju, dobre teme, dobru priču. Jovo i ja se stvarno savršeno poklapamo u tom smislu. Tada smo i u našim solo kombinacijama imali nastupe u Budvi, učestvovali smo u programu povodom Dana borbe protiv AIDS-a ispred Starog grada. Priča sa “Prvim na crti” definitivno je pila vodu, jer ljudima se to sviđalo kao nešto novo, a opet razumiljivo”, smatra naš sagovornik.

Nastanak “Radio Katakombe” u podrumu “Crvene zgrade”

“Prvi na crti” bili su na pauzi od 2006. do 2010. godine, kada je prostor u podrumu “Crvene zgrade” na bulevaru preuređen za potrebe muzičkog studija. Od tog momenta rep scena u Budvi kakvu poznajemo danas dobija prve obrise. Stasali su i neki novi momci koji su se pridružili Jollandi i Necketu.

“Prostor koji je kasnije postao „Radio Katakomba“ je u tom periodu služio kao podrum u gdje je  uglavnom skladišten ribarski materijal mog oca i gomila drugih nepotrebnih stvari. Taj prostor sam adaptirao i pretvorio u svoju rezidenciju za gruvanje repa, pisanje tekstova i ostale potrebe. U nekom trenutku su počeli da dolaze Dobbla i Dundo, mladi emsijevi iz „Crvene zgrade“ koji su tada imali možda 13-14 godina. Vježbali su da repuju tako što sam im puštao matrice sa raspalog cd plejera, a oni su učili „gdje ide vazduh“ i kako se krate slogovi.

„Ta forma klasične blejačnice je trajala neko vrijeme, do trenutka kada sam išao kroz naselje jednog dana sa Rikijem (koji je u tom trenutku imao ulogu glavnog animatora i ko-domaćina) i čuo Dobblu i Dunda kako se dogovaraju da se kasnije nađu sa nekim, a Dundo odgovara: “Ne mogu, idem u studio da repujem.”. Tada mi je palo na pamet, da bi to stvarno mogao da bude studio“, otkriva Jollanda detalje iz perioda koji je prethodio osnivanju „Katakombe“.

Nedostatak adekvatnih uslova za rad doprinio je stvaranju zajedništva obojenog gerilskim duhom, što je često bio i najbolji mogući kapital za nastanak lokalnih umjetničkih pokreta.

„Početak pravljenja studija se desio tako što smo nas nekoliko skupili potrebne stvari i donijeli ko je šta mogao i imao. Materijal iz podruma je sklonjen i poručio sam otprilike 263 korneta od jaja da bismo “zvučno izolovali” gluvu sobu. U stvari, čitav prostor je pretvoren u jednu veliku gluvu sobu. Tako je „Radio Katakomba“ nastala, u zimu 2010.godine kao improvizovani studio u kojem smo nas nekoliko budvanskih repera počeli da snimamo“, ističe on.

Talas produktivnosti na budvanskoj sceni

Jollanda i Necke, zajedno sa Stefanom Ražnatovićem – Stefanegrom i Petrom Jablanom – Dijabolom iz grupe „Most Wanted“, kao i Vladimirom Kustudijom – Dobblom Galiotom, reperom mlađe generacije, iz improvizovanog studija kreću u prvi poduhvat, koji je podrazumijevao snimanje prvog mikstejp izdanja. U pitanju je kompilacija „Mikstejp – prvi dio“ na kojoj su članovi „Katakombe“ uspostavili saradnju i sa srpskim izvođačem Predragom Vukčevićem koji je ranije nastupao pod scenskim imenom Lou Benny, a sada Bege Fank.

„Definitivno smo od samog starta funkcionisali po principu komune i jako mi je drago što smo to uspjeli da na taj način uradimo. Snimio se prvi mikstejp, a mi produkcijski nismo imali pojma u šta ulazimo, čak nismo ni znali koliko glasno treba da snimamo. Sa druge strane, definitivno se formirala prava zajednica, odjednom su ljudi sa raznih strana počeli da se okupljaju. Nije bio samo hip-hop u pitanju, bili smo otvoreni i za druge pravce i tako su nastale i neke pjesme za grupu „Mazzom u fugazzu“. Poslije toga su krenule sve ozbiljnije i ozbiljnije priče i izdanja“, kazao je Necke.

Prvi mikstejp pokrenuo je pravi talas produktivnosti na budvanskoj sceni. Vrlo brzo, 2013. godine uslijedilo je i izdanje „Mikstejp – drugi dio“, na kojem su, pored Bege Fanka, gostovali crnogorski reperi Andrija Krivokapić – Dvorska Luda i Ilija Backović – Bacili iz Nikšića. Na prva dva mikstejpa zastupljeno je preko 15 izdvođača. Ljeta iste godine u Budvi je na prostoru između crkava u Starom gradu upriličen i hip-hop festival BU2 Hood Music Fest.

Takođe, Jollanda, Necke, Dobbla i ekipa objavljuju na YouTube kanalu demo grupe „Prvi na crti“ iz 2006, a uporedo rade i na svojim samostalnim izdanjima. Jollanda neposredno nakon drugog mikstejpa objavljuje album „Na talasima rima“, Necke prvi dio duplog albuma „Sve trupe moraju prekinuti strojev hod marširajući ovim mostom“, a pridružuje ime se i Dobbla Galiot sa debitantskim EP-om „Pješčanik“.

Dobbla je debitovao na prvom mikstejpu gdje je izašla i njegova prva zvanična pjesma, a u trenutku kada se formirao studio završavao je osnovnu školu.

„Od ranije sam poznavao Jova, bili smo komšije i po toj nekoj inerciji sam i ušao u priču. Učestvovao sam i na drugom mikstejpu, ali tek nakon ta dva izdanja povećao se moj udio u „Radio Katakombi“. Jedinicu pamtim po tome što se sjećam da kad sam snimao prvu pjesmu nisam bio na zadnja dva časa matematike u prvom srednje. Sjećam se da sam otišao da bih snimao. Mislim da su oba mikstejpa donijela niz nekih novih lokalnih i više afirmisanih izvođača u odnosu na nas. Tek nakon završetka drugog mikstejpa, u periodu 2014. i 2015. godine imao sam aktivniju ulogu u smislu stvaranja i svega onoga što su bile inicijalne ideje i zamisli Jova i Necketa. Glavna osobenost izvođača „Katakombe“ jeste da je lokalna priča urađena vrlo vjerodostojno i da se sve ono što su plodovi rada može vidjeti na osnovu broja imena koja su učestvovala u projektima. Postoji tendencija da se pojavljuju i nova imena, i nadam se da će to biti recept i trend koji će u narednom periodu moći da se intenzivira“, naveo je Dobbla.

Treći mikstejp otvara nove mogućnosti

Sljedeći izazov „Radio Katakombe“ bio je podizanje produkcije na viši nivo, na čemu je Necke počeo da radi intenzivno od 2016. godine. od kada brine o budućim projektima ali i mlađim naraštajima. Produkcijski napredak čuje se na svakom sljedećem izdanju, a naš sagovornik smatra da će naročito doći do izražaja na trećem mikstejpu koji bi uskoro trebalo da bude objavljen u cjelosti.

„Kad sam preuzeo stvar u svoje ruke suočio sam se sa tim da ljudi uglavnom ne razumiju taj koncept gerila produkcije. To je koncept koji je usvojen u Holivudu: Bred Pit ulaže Bred Pita kao brend. Ja nikako nisam mogao da objasnim da treba da koristimo taj princip stvaralaštva i produkcije. Iz tog problema je nastalo da sam morao sve da naučim, da snimam, da miksam, a sve zbog toga što živimo u gradu gdje nemaš dovoljno ljudi koji bi bili spremni da se cimaju oko toga. Pritom, nikad nije bilo lakše i dostupnije naučiti nešto. Ja kad sam počinjao u srednjoj školi da koristim „Frooty loops“, to su bile noći i noći “nabadanja” da bi dobio nešto, a sada sve to imaš na YouTube-u gdje 16 ljudi objašnjava kako to da uradiš na 35 načina. Tu su i velika ulaganja za neke naše prilike, jer ako želiš da imaš pristojan kućni studio treba ti par hiljada eura. I dalje nema mjeseca da ne odvojim neki dio, čak mi i prigovaraju da pretjerujem sa opremom. Ali, sa druge strane ja to želim da posmatram kao upgrade, i to se vidi. Kada se hronološki preslušavaju izdanja, čuje se da se produkcija podigla na viši nivo“, ističe Necke.

Iako se na treći mikstejp čeka već deset godina, preslušavajući prve trake sa novog izdanja koje su objavljene na YouTube servisu uočljivo je da će on u svakom smislu biti iskorak. Pjesme su do sada objavili budvanski MC Dundo Showman (Nebojša Osmić), Necke, Dobbla i Cosiliere (David Baštrica). Budvanska ekipa „Radio Katakomba“ snimila je i zajedničku numeru „Najjači mogući“ sa Balšom Krkeljićem – Sivilom, a na kompilaciji će se pojaviti i mladi MC iz Kotora Avet Avetni (Milo Lazarević) čija je pjesma „Kotor Compton“ već odjeknula na regionalnoj sceni.

„Prvo smo planirali da izbacimo cijelo izdanje odjednom, ali mikstejp je komplikovan projekat, jer mnogo ljudi moraš da čekaš da dođu da snime svoje numere. Tako da, neki ljudi se čekaju za bitove, neki hoće da urade spot, neki vizual. Dobra je forma jer je jako lijepa i otvorena, neobavezujuća u tom smislu, a opet jako zahtjevna jer sam sve morao da snimim, smiksam i masterizujem i mogu reći da smo uradili zaista veliki posao. Uspjeli smo definitivno sa ovim mikstejpom da imamo neke hedlajnere, tu je i Sivilo koji je stvarno jedan od rijetkih iz Crne Gore koji je uspio da napravi karijeru. Marko Louis će pjevati na jednom refrenu, Marko Lubarda – Random je sa mnom tu, imamo jednu zajedničku pjesmu“, otkrio je Necke detalje o izdanju „Nemaš ti muda za ovaj mikst3jp“.

Dobbla Galiot smatra da će najnovije izdanje „Katakombe“ imati svoje mjesto u istoriji.

„Mislim da je hronološki i da će biti do sada najbolji mikstejp. I produkcijski i tehnički i  reperski, i što se tiče hajpa i kvalitetnih pjesama biće bolji od prethodnih. Ali i prethodna dva su izuzetno značajna i ako neko bude pravio hronologiju rep izdavaštva, mislim da će ta dva izdanja imati sigurno značajne pozicije u istorijskom protoku vremena, jer su dosta dobro iznijeta uz solidnu produkciju. Danas smo svi napredovali u svakom pogledu, a i tehnologija koja se koristi za snimanje je dosta pristupačnija nego ranije“, ocjenjuje on, na šta se Jollanda nadovezuje ističući da će neformalno udruženje čiji je osnivač i član nastojati i da u narednim decenijama bude konstanta u crnogorskom repu.

„U proteklih 12 godina smo na rep sceni jedni od rijetkih koji konstantno objavljuju izdanja i planiramo da to nastavimo da radimo. Konkretno, Necke i Dobbla su dosta aktivniji od mene i oni su zapravo nosioci „Radio Katakombe“, ja sam tu više iz pozadine, kao spoljni momak. U budućnosti planiramo da podignemo nivo naših izdanja i naše angažovanosti na muzičkoj sceni. Planirano je dosta aktivnosti koje će nam pomoći da napredujemo i da nastavimo da se razvijamo u narednom periodu“, poručuje Jollanda.

„Real recognize real“ : Saradnja sa Skaj Viklerom

Na jednoj traci trećeg mikstejpa gostovaće i legendarni Đorđe Miljenović – Skaj Vikler koji je prepoznao potencijal nezavisne scene u Budvi i odlučio da podrži naše sugrađane. Kako Necke naglašava, do saradnje je došlo spontano i neočekivano, za šta je zaslužan glumac Vuk Jovanović, koji će takođe učestvovati na trećem mikstejpu na numeri sa Viklerom i Necketom.

„Vuk me zvao jednog dana i kazao da je Vikler kod njega u Petrovcu i pitao da ponesem mikrofon i zvučnu karticu. Tu smo se kod Vuka upoznali i Vikler se oduševio. Pustio sam mu gomilu nekih traka iz „Katakombe“, plus gomilu traka koje nisu objavljene, i on je baš pozitivno odreagovao u fazonu “Vau, čoveče, ko kaže da Crna Gora nema šta da ponudi!”. I samo je bukvalno rekao “Bro, daj puštaj mi bitove!”. Ja sam mu izvrtio neke bitove koje sam imao na telefonu, koje sam ja radio, i zaboli smo u jedan bit i počeli da radimo pjesmu za novi mikstejp. Tu vrstu improvizacije ima samo džez i to mi se mnogo svidjelo. U tom trenutku živiš za hip-hop. Mi smo taj bit slušali dva sata, svako je pisao svoj verse, onda smo počeli da repujemo, pravimo strukturu i istu noć napravili smo demo. Sada treba da rearanžiram kompletan instrumental. Tako da, Naz često govori “Real recognize real” i u tome stvarno ima istine, jednostavno se skontaš sa nekim. A realno ja sam Viklerov fan od klinačkih dana i stvarno je značajna mogućnost da snimim pjesmu sa njim na moj instrumental. To je jedna vrsta priznanja i satisfakcija i ubija svu sumnju oko toga da li je vredjelo cimanje“, ispričao je on.

„Radio Katakomba“ je nedavno postala dio regionalne hip-hop inicijative „Open Balkan“, u okviru koje je dogovoreno digitalno izdavaštvo trećeg mikstejpa sa nezavisnim labelom „Kaseta Digital“. U pitanju je priča koja povezuje autore iz zemalja regiona. Mikstejp će biti sačinjen od 15 numera, a kada se objavi integralna verzija između svake pjesme ići će džingl. Ideja je da se, u duhu video igre „GTA Vice City“ stvori utisak da se izdanje emituje na radiju.

Dobra prihvaćenost u lokalnoj zajednici

Već je izvjesno da će treća kompilacija ovog neformalnog udruženja biti pravi iskorak u svakom smislu, čime se nastavlja proces ekspanzije nezavisne hip-hop scene u Budvi koja je, inače, kako sami članovi priznaju, dobro prihvaćena i od šire lokalne zajednice i to je trend koji je prisutan nekoliko godina.

„Mislim da prije desetak godina nije bilo zamislivo da će neki lokalni  bend nastupati na Karnevalu, Sea Dance festivalu ili biti pušten u eter nekog javnog emitera, a danas je to standard i dobra praksa. Mnoge stvari su urađene prvi put.  Iako ne bih mogao da kažem da je naša sloboda izražavanja bila ikad ugrožena, bilo je momenata kad je falilo razumijevanja, ali mislim da je ovaj momentum mnogo povoljniji u odnosu na ranije“, ocjenjuje Dobbla.

„Nema tu neke filozofije, rep je buntovnička stvar i potencira slobodu, originalnost i zajedništvo u svojoj osnovi, tako da smo se svi mi dosta fino osjećali. Lokalna zajednica je uvijek prepoznavala taj „umjetnički“ momenat, uvijek smo imali prostor u medijima i pozive za nastupe na različitim manifestacijama“, dodaje Jollanda.

Necke, Jollanda, Dobbla, uz koje su uglavnom i producent Miroslav Karović (Assonance music) i profesorica Iva Ćulafić, tradicionalno imaju nastup u okviru Karnevala u Budvi, pojavili su se i na Sea Dance festivalu 2021. godine i plan je da nastave da budu relevantan segment lokalne kulture i autentičan i uticajan kanal izražavanja slobode govora na nivou grada, za šta objektivno nemaju nikakve prepreke spoljašnje prirode. Kako bi se cijela priča institucionalizovala u formalnom smislu, planiraju da osnuju i nevladinu organizaciju koja bi bila svojevrsna nadgradnja koncepta neformalnog udruženja u okviru kojeg trenutno funkcionišu. Imajući u vidu sve pozitivne impulse i puni zamah scene, ekipu iz Budve, čiji se studio sada nalazi na novoj lokaciji u Potkošljunu, čekaju prave prilike u budućnosti koje će, izvjesno je, ugrabiti i na pravi način iskoristiti.

Milan STANIŠIĆ

Tekst je dio projekta “Osvajanje slobode – kulturni korektiv od individualnog do kolektivnog čina” podržanog kroz program malih grantova. Program predstavlja dio nacionalnog projekta “Dijagnoza i terapija slobode izražavanja, govora mržnje i etničkih tenzija” koji je zajednička inicijativa Instituta za medije Crne Gore, Centra za demokratiju i ljudska prava CEDEM – i Portala Ul-info, usmjerena ka jačanju i zagovaranju slobode izražavanja, suzbijanju govora mržnje i smanjenju etničkih tenzija u Crnoj Gori. Projekat je finansiran od strane Evropske unije kroz Program Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava za Crnu Goru 2020, EIDHR, a kofinansiran je od strane Ministarstva javne uprave Crne Gore. Sadržaj ovog teksta je isključivo odgovornost autora  i ni u kom slučaju ne odražava stavove donatora.

 

FIAT – Revolucija ne smije stati

Monday, 13 March 2023 00:00

 

DODEST, FJAT, FIAT! Priča o alternativi i emancipaciji u Titogradu i Podgorici traje skoro pola vijeka. Festival koji je u grad i državu doveo neka od najznačajnijih svjetskih pozorišnih imena, iz kojeg su potekli brojni umjetnici i koji je edukovao generacije, još uvijek nema pristojan tretman države i institucija

 

 

Krajem januara objavljen je poziv za umjetnike da dostave svoje radove iz eksperimentalnog pozorišta, književnosti, vizuelnih umjetnosti, muzike, filma i kreativnih industrija za FIAT koji će se održati od 8. do 17. septembra u Podgorici. 

U pozivu se navodi da se Festival internacionalnog alternativnog teatra (FIAT) već skoro četiri decenije uspješno realizuje i, reagujući na dinamiku društvenih procesa, daje poseban pečat crnogorskoj kulturno-umjetničkoj sceni.

U burnoj dinamici društvenih promjena protekle četiri decenije, FIAT je zaista utisnuo neizbrisiv pečat u sjećanju i kulturi grada, države i građana. Početkom 1990-ih bio je rijetko umjetničko svijetlo u gradu i državi koja je tonula u mrak. 

Preteča FIAT-a je alternativna pozorišna scena DODEST (Dom omladine Dramski eksperimentalni studio Titograd) koju je tokom sedamdesetih osnovao Slobodan Milatović. Nakon renoviranja Doma omladine 1982. počinje profesionalni rad DODEST-a, a u njemu se okupljaju legendarna imena jugoslovenskog glumišta: Slobodan AligrudićPetar Božović, Predrag Laković, Aleksandar Berček, Gorica Popović, Žarko Laušević, Milutin Karadžić, Stela Ćetković, Ljiljana Dragutinović, Branimir Brstina, Marko Baćović, Josif Tatić… U to vrijeme pored DODEST-a javljaju se i druge nezavisne grupe okupljene oko Jagoša Markovića, Branka Kovačevića, Miška Đukića, Radisava Jevrića i Branka Babovića. 

,,DODEST je počeo kao Studentska eksperimentalna scena pri AKUD Mirko Srzentić. Rad na predstavi Okovani Prometej, započet novembra 1974. godine, faktički podrazumijeva nastanak ovog pozorišta. Predstava je premijerno izvedena januara 1975. godine, u amfiteatru Ekonomskog fakulteta, i odmah je izazvala oprečna i burna reagovanja, od potpune negacije do neprijatne glorifikacije. Ovakva reakcija i očigledni uspjesi postignuti na raznim festivalima doprinijeli su velikom interesovanju mladih i talentovanih ljudi koji su se kasnije priključili Grupi. Predstava Okovani Prometej bila je u stvari manifest ove pozorišne grupe. Inhibicija–demistifikacija–konceptualizam – načelne su odrednice u kasnijim predstavama”, prisjeća se Slobodan Milatović u tekstu koji je objavljen u monografiji FIAT 35 – dobri duh alternative. 

Ideja o FJAT-u (Festivalu jugoslovenskog alternativnog teatra) nastala je 1984. godine, kada je obilježavana desetogodišnjica DODEST-a, i već naredne godine, tada pod imenom DODEST DANI, počeo je ovaj festival i održao se do 1991. godine, kao posljednja kulturna manifestacija u
SFRJ, bez otkazivanja.

Prvi FJAT održan je od 17. do 21. decembar 1985. u Titogradu. ,,Alternativno pozorište je vid samospašavanja (samospoznavanja) pozorišne umjetnosti u svom vremenu”, napisali su tada selektori festivala  Ljubomir Đurković i Slobodan Milatović. 

,,Crnogorski festival postao je najradikalnija selekcija svega novoga na tlu nekadašnje države. Godine 1989. smo na FJAT-u Jovan Čirilov i ja inaugurisali inovantan jugoslovenski postmoderni pozorišni trend! Slobodan Milatović je u Titograd pozvao cvijet mladih kritičara i teatrologa naše države, takvog skupa do danas nije bilo nigdje! Jednostavno: Slobodan Milatović bio je prvak crnogorske kulturne alternative”, navodi u svom tekstu u Monografiji FIAT Niko Goršič.

Milatović u pomenutom tekstu navodi imena onih koji su stvorili i usmjeravali festival:  Ljubomir Đurković, Mihailo Banjević, Džoni Hodžić, Jovan Ćirilov, Borka Pavićević, Rahim Burhan, Niko Goršič i Slobodan Milatović, kao i reditelje koji su na njemu učestvovali: Tomaž Pandur, Vito Taufer, Janez Pipan, Branko Brezovec, Dušan Jovanović, Ljubiša Ristić, Kaća Čelan, Mladen Materić, Boris Bakal, Mira Erceg, Vladimir Milčin, Branko Stavrev, Agim Sopi, Naum Panovski…

Boris Bakal, umjetnik koji je pet puta učestvovao na festivalu u svom tekstu u monografiji prisjeća se posljednjeg izdanja ovog festivala u tada umirućoj zemlji: ,,U trenutku vrhunca političke krize 1991. u Jugoslaviji on (Milatović) i Dubravka Knežević pozvali su nas ‘Hrvate’
da igramo pjevno-plesno-dramsku Bossa novu za već prilično nabrijane Crnogorce. Nabrijanost se osjećala u hotelu Crna Gora, na ulicama, pa i po mikroincidentima i ispadima huligana”. 

Reditelj Petar Pejaković nam kaže da se sa ,,FIAT-om uživo sreo kao student režije početkom devedesetih. Bilo je baš čudno. Sa jedne strane, težak mrak rata, embarga i stradanja, a sa druge razuzdano slavljenje pozorišta, života i stvaralaštva. Živo pamtim predstavu Muzej biciklističkog ustanka. To je bio i moj prvi susret, ali i momentalno prepoznavanje, sa Slobom Milatovićem. Njegova zaljubljenost u pozorište, stalno propitivanje teatra samog i osjećaj za apsurd su osobine koje su me neumitno privukle tom posebenom i značajnom pozorišnom čovjeku’’.

I kad nije sve išlo najbolje, Bakal se sjeća da ga je ,,uvijek osmijeh i
sukanje brkova i brade Slobodana Milatovića oraspoložilo. Ako već to njemu nije pošlo za rukom, onda je tu bio vječni drug Džoni Hodžić da nekako, na svoj ludi način, izgladi stvar. Sad valjda cugaju ili igraju karte zajedno na oblacima. Ostavili su nas u amanet nekoj boljoj prošlosti i lošijoj budućnosti…. FIAT za mene bez Slobodana nikad neće biti isti. Suludo je i pomisliti da bi bio. Ali znam, i u to sam uvjeren, da Slobodan i Džoni gore negdje navijaju da FIAT vječno traje. Pa nek im bude!”. 

Rat, ludilo, sankcije, samo su privremeno zaustavile festival, pa je jugoslovenski zamjenio Festival internacionalnog alternativnog teatra (FIAT). Ranko Vuković, direktor Doma omladine „Budo Tomović“ od 1994. do 2001. i direktor FIAT-a od 1996 do 1999, u svojim sjećanjima na festival navodi da ,,Slobodan Milatović, Džoni Hodžić, Ljubo, Ćento, Sajo i ostali zaljubljenici u teatar pokreću ideju da se festival proširi. Devedesetih godina, tj. 1994, ideja o festivalu internacionalnog alternativnog teatra već je uobličena”.

Vuković poziva umjetničku direktorku BITEF teatra Ivanu Vujić da izradi idejni projekat FIAT-a. ,,Vujić uspostavlja odnose s jednim od najznačajnijih alternativnih pozorišta u svijetu u to vrijeme, sa njujorškim teatrom La Mama. Već drugi FIAT otvara čuvena Elen Stjuart, osnivačica i predvodnica tog teatra. U vrijeme održavanja FIAT-a, Podgorica je bila drugačiji grad, a Dom omladine svijetla tačka u jednom turobnom vremenu, koje nije uspijevalo da se pronađe i konstituiše u nešto što miriše na slobodu. Otkrivaju se novi mladi misleći ljudi, čitav grad postaje pozornica”, piše Vuković. 

Podgorica se preko festivala povezuje sa svjetskom umjetničkom scenom. Na FIAT-u 1996, pojavljuje se poznati Volkano Teatar iz Kardifa. Italijanski reditelj Pipo Delbono, jedan od najboljih reditelja i koreografa današnjice, predstavio se podgoričkoj publici 1998. Iste godine su se ulicama Podgorice
kretali Obojeni ljudi francuske grupe ILOTOPIE, koji su među prvima tretirali problem rasizma u pozorištu, šetajući se goli, obojeni raznim bojama, i izazivali pozornost Podgoričana, a Oleg Kulik, jedan od najvažnijih performera savremene umjetničke scene, u Podgorici je izveo performans…

Pisac Balša Brković u tekstu objavljenom u Monografiji FIAT piše o slikama koje ga vezuju za festival: ,,od Slobove Luče mikrokozma sa bagerima i mašinama u fabričkom krugu Radoja Dakića (najava ‘novog’ statusa Njegoša), preko reflektora koji su utišali mrak devedesetih u Podgorici – Marsel Li Roka Antunez, Škoti sa njihovim noćnim performansom, dinamična Ivana Vujić, pa briljantni velški Volkano teatar… Rambov koncert na terasi KIC-a, i razočarenje njegovog
bubnjara kada je shvatio da u Podgoricu nisu doputovali na otvaranje predstavništva torinskog Fiata. Gostovanja koja su tadašnju Podgoricu ubjedljivo podsjetila da pripada svijetu, jednom drugačijem svijetu…”. 

Da je značaj FIAT-a prepoznat i van granica Crne Gore, potvrdilo se u vrijeme bombardovanja 1999, kada su se u čast ovog festivala organizovala izvođenja predstava u Skoplju, Sarajevu,
Beogradu, Tirani, Sofiji, Bukureštu, Atini, Parizu, a zatim je održana i internet konferencija iz ovih gradova Debalkanizacija Balkana, 12. maja u podne, u znak solidarnosti sa FIAT-om.

Nakon pauze, FIAT se ponovo vratio 2005. godine. Pejaković koji je bio u organizaciji festivala tih godina nam kaže da je prva asocijacija na to vrijeme radost i lakoća koju riječ festival već nosi u sebi. ,,Gledanje izuzetnih svjetskih predstava u gradu u kojem živiš i druženja sa značajnim pozorišnim stvaraocima kao što su Rodrigo Garsija, Eudjenio Barba, Jan Fabre, Oliver Frljić, Arpad Šiling i mnogi drugi, dio su iskustva koji ne samo da je postao trajni dio mene, već  me je i opipljivo promjenio, kako u pozorištu, tako  i u životu. Iskustvo FIATA bilo je prije svega pomjeranje granica, ka slobodi, širini i razumijevanju’’.

FIAT je u tom oživljavanju trajao do 2009. i uspio da potvrdi brend, promoviše kulturu, umreži institucije i umjetnike u Crnoj Gori i regionu, te ponovo dovede i domaćoj publici predstavi najveće svjetske stvaraoce. Gostovali su slovenačka trupa  Via negativa, teatarska trupa Akhne iz Sankt Peterburga, internacionalno poznati belgijski reditelj Jan Fabre, šanski umjetnik Rodrigo Garsija, varšavski Wierszalin Theatre, rumunski Tony Bulandra Teatar, Giljotin teatar iz Štokholma…

FIAT se ponovo vratio 2013. Godine. I traje. Rediteljka Ana Vukotić je uspjela da obnovi i održi festival koji je odavno jedna od najznačajnijih umjetničkih tradicija u ovoj zemlji. 

Božo Koprivica u svom tekstu u Monografiji naglašava da je publika koja dolazi na FIAT – pravična, stroga, proleterska. A Brković podcrtava razliku između ekspanzije ,,državne” umjetnosti i tradicije FIAT-a: ,,Takva ‘produkcija’ je zastiđe, ali i ‘prava slika’ stanja u Crnoj Gori.
Duh FIAT-a je na sasvim drugoj strani. To je lijek koji ovo društvo mora popiti. Što prije, to bolje”. 

,,FIAT je revolucija koja teče. I nikad neće stati. Uvijek će naći novi oblik da se desi, novu formu da se ukaže. Kao voda, i kao partizani sa Sutjeske – FIAT mora proći. Alternativci svih zemalja znaju da su umjetnici do sada samo različito tumačili svijet, a radi se o tome da se on izmijeni. Hvala Marksu i Slobu Milatoviću, ali FIAT je odavno činjenica koju je nemoguće ignorisati…”, zaključuje Brković. 

Na sajtu festivala može se pročitati da duhovna misija Festivala Internacionalnog Alternativnog Teatra traje dakle, trideset godina, bez obzira što se katkad dešavaju višegodišnje pauze, uslovljenje uglavnom teškim materijalnim situacijama.

U susret ovogodišnjem FIAT-u, naglašeno je da usljed napete geopolitičke situacije, kao i turbulentnih društveno-ekonomskih prilika na lokalnom nivou, festival se i ove godine suočava sa izazovima u vidu finansijske neizvjesnosti. Poziva zato FIAT sve društveno odgovorne i druge zainteresovane kompanije, organizacije i udruženja, kao i institucije, da podrže ovogodišnji festival, jer, kako objašnjavaju, u aktuelnim okolnostima umjetnost je posebno značajna, ako ne i neophodna, doza čovječnosti. 

Crna Gora teško da ima festivala koji imaju značaj, tradiciju i domete kao FIAT. Ali ni nakon skoro pola vijeka nije još spremna da prepozna i na pravi način podrži i odnjeguje festival. 

Predrag NIKOLIĆ
foto: monografija FIAT 35 – Dobri duh alternative
naslovna fotografija: predstava Večernji akt J. B. Kod Kazimira S. Maljeviča, FJAT 1986.

Tekst je dio projekta “Osvajanje slobode – kulturni korektiv od individualnog do kolektivnog čina” podržanog kroz program malih grantova. Program predstavlja dio nacionalnog projekta “Dijagnoza i terapija slobode izražavanja, govora mržnje i etničkih tenzija” koji je zajednička inicijativa Instituta za medije Crne Gore, Centra za demokratiju i ljudska prava CEDEM – i Portala Ul-info, usmjerena ka jačanju i zagovaranju slobode izražavanja, suzbijanju govora mržnje i smanjenju etničkih tenzija u Crnoj Gori. Projekat je finansiran od strane Evropske unije kroz Program Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava za Crnu Goru 2020, EIDHR, a kofinansiran je od strane Ministarstva javne uprave Crne Gore. Sadržaj ovog teksta je isključivo odgovornost autora  i ni u kom slučaju ne odražava stavove donatora.

Rep je, kao i hip hop u cjelini i dalje prilično mlad na prostorima Crne Gore, pa i širom onoga što zovemo regionom. Tokom posljednje tri decenije u našoj zemlji izgrađeno je nešto što je moguće nazvati rep scenom. Oslobađanje koje je hip-hop kultura donijela domaćim autorima, prvenstveno onim mlađe generacije, rijetka je pojava u našoj zemlji

 

 

 

Nevjerovatno zvuči podatak da je već prošlo pola stoljeća od začetka hip hopa. Kada je krajem ljeta 1973. u Zapadnom Bronksu DJ Kool Herc organizovao žurku za pamćenje na kojoj mu je, kako se prisjeća, publika iznova i iznova tražila da pušta brejkove, dijete imigranata sa Jamajke rođeno pod imenom Klajv Kembel sigurno nije ni sanjalo da će pokrenuti kulturu koja će u predstojećim decenijama osvojiti svijet i kupiti omladinu gradskih kvartova širom planete koji će se sa njom identifikovati. Ove godine na razne načine na Zapadu će biti obilježen 50. rođendan hip hopa, što je zgodna prilika da se osvrnemo na to kakvo je mjesto ova kultura zauzela u Crnoj Gori. U ovom tekstu bavićemo se samo jednim od četiri elementa hip hop kulture (repovanje, DJ-ing, brejkdens, grafiti), onim muzičkim, možda i najistaknutijim. 

Rep je, kao i hip hop u cjelini i dalje prilično mlad na prostorima Crne Gore, pa i širom onoga što zovemo regionom. Tokom posljednje tri decenije u našoj zemlji izgrađeno je nešto što je moguće nazvati rep scenom, budući da je ovaj izraz do danas našao svoje predstavnike u svim krajevima, ali je kohezija među njegovim akterima uglavnom bila prilično slaba, izdanja i događaji do relativno skoro bili su više na nivou incidenta nego nekog organizovanog pokreta, mediji su izvještavali šturo i površno, a publika se edukovala više na sadržajima iz okruženja. Ipak, Crna Gora se može danas pohvaliti da je iznjedrila nekoliko imena koja su prepoznatljiva i širom prostora bivše Jugoslavije.

Oslobađanje koje je donijela hip-hop kultura domaćim autorima, prvenstveno onim mlađe generacije, rijetka je pojava u našoj zemlji. Otkrivanje ovog medija za umrežavanje i kanalisanje ogromne energije različitih aktera do danas je rezultiralo velikim brojem zvučnih zapisa koji obogaćuju domaće popkulturno nasleđe.

 
Recept za uspjeh – lokalni sleng i humor

Priča o crnogorskom repu mora početi sa Monteniggersima. Ako izuzmemo poigravanja sa ovim žanrom izvođača koji mu nominalno ne pripadaju kao što su Rambo Amadeus i Rade Rapido, prije Monteniggersa tokom 90-ih nisu zabilježene značajnije aktivnosti u domenu rep muzike. Kako je tokom svog zlatnog doba, u posljednjoj dekadi prošlog vijeka rep počeo da postiže globalnu popularnost, u tadašnjoj Jugoslaviji počeli su u tom periodu da se pojavljuju oni koji su ovu muziku željeli da “prevedu” kod nas, a Monteniggersi su bili jedini autentični predstavnici Crne Gore u tzv. prvom talasu jugoslovenskog repa. Ovaj trio odmah je postavio ljestvicu visoko i još uvijek slovi za najznačajniji crnogorski rep sastav. Grupa koja je počela sa radom još 1988. (tada pod imenom Brake Boys Cross) počela je tokom druge polovine 90-ih da privlači pažnju publike autentičnim crnogorskim žargonom i humorom, party pjesmama i šaljivim prepjevima hitova koji su dolazili sa druge strane okeana. Ova kombinacija – lokalni sleng, dijalekt i humor čak i kad se dotiču ozbiljnije teme – pokazaće se kao najbolji recept za uspjeh i u narednom periodu za izvođače koji će naslijediti Monteniggerse.

Slavni trio koji su činili Igor Lazić Niggor, Duško Nikolić Duka i Nebojša Saveljić Nebo ostavio je iza sebe samo dva studijska albuma prije nego što ga je niz tragičnih događaja zaustavio. Nedugo nakon izlaska debi albuma “Tajna Marenda” 1996. preminuo je tekstopisac Duško Nikolić koji je dugo bolovao od leukemije koja ga je i sprečavala da nastupa sa Nebom i Niggorom. Godinu po izlasku drugog izdanja “AllBoom” (1998) u saobraćajnoj nesreći je poginuo Nebo i to je označilo kraj Monteniggersa. Niggor, koji se i sam borio za život i uspio da pobijedi tumor hipofize, do danas je objavio još nekoliko rep pjesama, a uz to se bavio i elektronskom muzikom. Monteniggersi su ipak u kratkom periodu ostavili neizbrisiv trag , kao pojava koja plijeni pažnju i ne zaboravlja se lako, bilo da na sebi svojstven način repuju o likovima iz popularne serije “Đekna”, akcionom heroju Žan Klodu Van Damu, apokalipsi ili opijanju tekilom. U vrijeme kad su bili aktivni bili su poznata lica u svakom domu, iako su se u mnogim od tih domova sigurno pitali kakva je to uopšte muzika koju izvode. Svojim originalnim i zabavnim pristupom su premostili jaz do onih kojima je takav izraz bio stran i ostavili dva albuma krcata hitovima koji se i danas rado slušaju.


Ekspanzija i prvi mačići bačeni u vodu

Sa pokretanjem drugog talasa hip hopa u bivšoj državi početkom ovog milenijuma, prije svega na krilima perjanica tad tek osnovane prve hip hop etikete Bassivity (VIP, Marčelo, Shorty…), ali i drugih izvođača koji su sami krčili svoj put u isto vrijeme (Bad Copy, Juice…) i u Crnoj Gori, kulturološki zagledanoj prije svega, ka Beogradu, sve je više mladih ljudi dolazilo na ideju da bi se mogli izraziti uz pomoć tad još uvijek novog i ne naročito poznatog žanra koji od izvođača nije tražio ni neke posebne pjevačke sposobnosti ni skupocjene instrumente. Računari su polako postajali obavezan inventar svake kuće, softver za pravljenje muzike bio je sve dostupniji, samo je trebalo naći nekoga ko umije da se snalazi sa njim, uz ritam nasložiti rime i onda potražiti studio u kojem bi se sve moglo snimiti. Tako dolazi do ekspanzije repa u Crnoj Gori, pa se prije svega u Podgorici, ali i u drugim gradovima pojavljuje niz izvođača. To je do danas jedini period kada je glavni grad imao tako masovnu scenu i bio centar dešavanja kada je hip hop u pitanju. Rep žurke i ulična okupljanja i druženja ljubitelja hip hop kulture, gostovanja repera iz okruženja, pojavljivanje u medijima početkom 2000-ih bili su češći nego što će to biti slučaj do posljednjih nekoliko godina, a u tom periodu čak se desio i za današnje uslove nesvakidašnji projekat u okviru kojeg je Javni servis snimio spotove za tri podgoričke rep grupe (Identitet, Revolucija, Bunt) i redovno ih emitovao. Nešto prije tog projekta dogodio se logičan rezultat pomenute ekspanzije – prva kompilacija crnogorskog repa pod nazivom “Kamena rapsodija” (2005) za koju je zaslužan roker i osnivač tadašnjeg Radija Gorica Božo Bulatović koji je želio da mladima koji se bave repom pruži priliku da dođu do afirmacije, a publici da predstavi što se to novo dešava na domaćoj muzičkoj sceni.

Na srpskoj rep sceni u tom periodu dolazi do oštrog cijepanja između dvije struje doživljaja što bi rep trebalo da predstavlja. Na jednoj strani spektruma našlo se repovanje o provodu, muško-ženskim odnosima, uz povremeno podražavanje opštih mjesta američkog gengsta izraza. Sa druge strane, dosta pod uticajem rok ideologije, tražila se “poruka”, umjetnost, “bunt protiv sistema”, apstrakcija. Zabava nije dovoljna već se od repera zahtijevalo da iznese neke dublje uvide o životu i društvu čiji je dio. Prva grupa uživala je širu popularnost i veću prisutnost u medijima, druga je bila više poštovana među kritičarima, kulturnim intelektualcima i kod “urbane”, kako su voljeli da se nazivaju, publike. Rep publika ovu je podjelu doživjela kao podjelu na “komercijalu” i “andergraund” iako izvođači koji su pripadali drugom ešalonu nisu bili uvijek i nužno manje komercijalno uspješni i manje mejnstrim od ovih prvih. Ovakav doživljaj situacije preslikaće se i na crnogorsku scenu i prouzrokovati zatvorenost i dozu elitizma kod određenih krugova. Takođe će kod dobrog dijela publike proizvesti očekivanje da bi rep trebalo da bude “angažovan”, ali samo u smislu kritike društvenih pojava i vladajuće politike, bez razumijevanja da je rep uvijek najžešće zadirao u zonu političkog upravo onda kada se bavio zabranjenim vrstama provoda i drugim kulturnim praksama na koje sistem nije gledao blagonaklono.

Pjesme sa “Kamene rapsodije”, kao i druge iz tog perioda sa crnogorske rep scene, žestoko su varirale u kvalitetu i bile produkcijski anahrone u odnosu na ostvarenja iz okruženja, a do nešto šire publike i više medijskih nastupa stizale su one sa tematikom koju je bilo lakše svariti – zabava, žurka, šala, muško-ženski odnosi… U tom smislu najbolje je bila prihvaćena grupa Gold N’ Green, nešto manje Money i Nadzor koji su koketirali i sa gengsta repom. Oni su zvučno i tematski bili bliski onome što su u Srbiji predstavljali 187 i Gru. Sa druge strane bile su pomenute grupe kao što su Identitet, Revolucija, Bunt čiji je izraz bio poetičniji i apstraktniji i samim tim ograničen isključivo na onaj dio rep publike kojem je to bila preferenca, a koji je stasavao na izdanjima kao što su Marčelov “De facto” i Shortyeve “Umotvorine”. Utisak je da mediji, u kojima je život u Crnoj Gori – pogotovo na talasu euforije zbog sticanja nezavisnosti – izgledao dosta veselije i šarenije od sive realnosti koja se mogla vidjeti na ulicama, nisu bili naročito zainteresovani za “teške teme”. A ni publika. Možda je u pitanju i mentalitetska stvar, jer bi trebalo uzeti u obzir zapažanje jednog od najznačajnijih crnogorskih muzičkih novinara Željka Milovića da je za razliku od ostatka ex Yu republika i kad je rok istorija u pitanju Crna Gora uvijek gravitirala više ka laganijim i vedrijim uticajima iz Italije, nego onim mračnijim iz recimo Engleske.

Na početku 2000-ih djelovalo je da tek kreće ekspanzija hip hopa u Crnoj Gori, međutim cijela stvar se brzo ugasila. Kako nije bilo izdanja, nije bilo više ni povoda za nastupe i medijska gostovanja, a pjesme tada aktuelnih rep izvođača patile su od opštih mjesta i produkcijski kaskale za komšijama, što im je otežavalo da dođu do publike kojoj je uvijek bila dostupna muzika sa cijelog srpsko-hrvatskog govornog područja. U tom periodu najveću popularnost zabilježila je Out grupa, najviše zahvaljujući izboru tema koji im je garantovao medijsku zastupljenost, pa su se tako dugo vrtjele referendumska “Nezavisna” i pjesma posvećena najvećoj navijačkoj skupini u zemlji “Varvari”. Pjesma iz ovog perioda koja je vjerovatno bila najbliža autentičnosti lokalnog izraza koji se tražio, a i čini se najbolje izdržala test vremena bila je “Zabjelo efekat” od grupe Pro LG. Stihovi u kojima se vrlo eksplicitno proziva policija, opisuju odnosi sa ženama i pominju droge, što tada nije bio čest slučaj u crnogorskom repu, onemogućili su joj da se ikad ozbiljno zavrti na TV-u i radiju, ali je drugim putevima vremenom pronalazila put do publike.


Who See kao nosioci plamena

Uskoro je uslijedio period gotovo potpunog mrtvila na crnogorskoj rep sceni, gdje je tamu neaktivnosti rastjerivala samo jedna buktinja, ali ona koja je uz Monteniggerse najjače sijala na ovim prostorima. Veza sa emisijom “The Coming” – najznačajnijom, najdugovječnijom i u dužim periodima jedinom hip hop emisijom na crnogorskim radio talasima koju je sa saradnicima vodio jedan od ovdašnjih pionira te kulture DJ Mono – ispostaviće se kao ključna za grupu Who See. Bila je to centrala preko koje se bokeljski dvojac povezao sa crnogorskom publikom koju je oduševljavao fristajlovima uživo, što je tada bila vrlo rijetka praksa, ali je pomogla i da Who See stupi u kontakt sa kolegama iz Srbije, prije svega sa grupom Bad Copy. Rezultat je bio pojavljivanje na kompilaciji “Ulice vol. 1” (2003) Bassivity etikete i gostovanje na izdanju grupe 43zla “Sve same barabe” (2004), nastupi u Beogradu, što je uz debi album “Sviranje kupcu” i pjesme koje su tekstualno i produkcijski odskakale od ostalih izvođača brzo legitimisalo Dedu i Noyza kao najznačajniji rep sastav u Crnoj Gori.

Pored svih ranije pomenutih izvođača koji su ipak težili ka tome da zvuče kao kolege iz Srbije koje su najviše slušali, nakon Monteniggersa tek je Who See otvorio prostor za autentični crnogorski izraz, pjesmama u kojima je neobuzdano dominirao primorski dijalekt i bokeljski ulični sleng. Niko na ex Yu prostoru nije zvučao kao oni i sama ta činjenica bila je dovoljna da ih izdvoji. Na debi albumu su se uz klasične reprezent pjesme (“Rajm buk krcat”, “Bokeška brigada”) našle socijalne teme  (“S kintom tanki”, “Tu smo đe smo”), pjesme koje su se bavile izraženim društvenim problemima u Crnoj Gori kao što su narkomanija (“Batina ti dat”), učestalost saobraćajnih nesreća (“Put pasat) i policijsko nasilje (“Stop policija”), ali i opisi ljubavnih iskustava na primorju (“Fešte ispod vešte”, “Ljubav na daljinu”) što će postati zaštitni znak grupe.
Who See je tako osvojio rep publiku u Crnoj Gori i šire, ali će pravi bum doživjeti tek sa drugim albumom koji će grupi otvoriti put do pozicije jednog od najprepoznatljivijih muzičkih sastava u zemlji. Zahvaljujući pamtljivom refrenu, plesnom ritmu, ali možda ponajviše jedinstvenom spotu snimljenom na Kubi koji je potpisao Zonjo iz The Books of Knjige, hit numera “Regeton Montenegro” napravila je od Dede i Noyza regionalnu senzaciju i zainteresovala i širu publiku koja se generalno nije zanimala za rep. Bila je to idealna uvertira za drugi album “Krš i drača”, a uz onaj recept Monteniggersa – lokalne teme i sleng, zabavan i humorističan pristup – hitovi kao što su “Nije preša”, “Šoferšajben”,”Koji sam ja meni kralj” donijeli su grupi popularnost kakvu ni približno nije uživao nijedan drugi rep sastav u zemlji. Uslijedili su nastupi po regionu, nagrade, saradnje sa pop muzičarima, a onda i za mnoge šokantna odluka Javnog servisa da upravo Who See predstavlja Crnu Goru ne Evroviziji. Crnogorski rep tako se kroz njih opet odomaćio u svakoj kući, a duo Bokelja je valjda znajući da se više ne obraća samo omladini koja visi na ulicama malo ublažio svoj izraz. Matrice nisu bile toliko tvrde, više se nije u gotovo svakoj pjesmi pominjala marihuana, umanjena je i doza ogorčenja zbog društvene situacije u zemlji koja se mogla osjetiti na “Sviranju kupcu”, pristup je generalno postao nešto veseliji. Te formule držaće se i na narednim izdanjima “Nemam ti kad” i “Pamidore”.


Rep se seli u Nikšić i Bar

U sjenci uspjeha koje je nizao Who See, centar događanja kad je u pitanju crnogorska rep scena preselio se u Nikšić i Bar. Hip hop kolektivi iz ova dva grada udružili su snage kroz organizaciju NaVamGa u pokušaju da ožive do tada već prilično učmalu scenu. Zajedničkim snagama iznjedrili su niz izdanja, što samostalnih, što kompilacija na kojima su okupljeni izvođači iz ova dva grada i još ponekog sa strane. Ovaj pokret karakterisala je nezavisnost – sami su u kućnim uslovima pravili muziku, snimali pjesme, objavljivali ih i organizovali događaje. Internet je počeo da zauzima sve značajniju ulogu u promociji muzike i komunikaciji generalno. Treba pomenuti da se i nešto ranije pojavio prvi crnogorski hip hop forum Rotacija koji nažalost u tih nekoliko godina koliko je trajao nije mogao puno toga da ponudi zbog tadašnje izdavačke neaktivnosti repera, pa je tako postao praktično isključivi kanal za oglašavanje nikšićko-barske ekipe koja je u njemu vidjela jedinu alternativu za medije generalno nezainteresovane za njihov izraz.

Sjećate se one podjele među reperima sa početka 2000-ih? Dok je ona prva grupa koja je gajila široj publici pristupačniji zvuk gotovo nestala sa radara (Gold N’ Green iznjedrio još nekoliko numera, a jedan spot će im se zavrtjeti i na regionalnom MTV kanalu), kolektiv NaVamGa pripadao je onoj drugoj. Predvođeni lokalnim liderima Psiho Mistikom (Nikšić) i Dvorskom Ludom (Bar), čija su solo izdanja utabala put za ostale, ova skupina izvođača pretežno je naginjala ka mračnijem i tvrđem zvuku i apstraktnijim tekstovima. Njihov rep bio je ezoteričan, ponekad za tadašnje prilike i avangardan i hermetičan, rep za repere prije svega i ljubitelje alternativnog zvuka, što im je limitiralo pristup medijskoj izloženosti i uopšte široj publici. Ovo nije naročito pogađalo članove NaVamGa kolektiva koji su sebe vidjeli kao buntovnike protiv sistema koji gotovo da nije davao prostor ničemu što nije spadalo u domen pop limunade ili makar bilo veselo i humorno. Najbolje prihvaćena izdanja bila su ona koja su potpisali Bacili (“Plan C” 2013.) i Joe Shua Kizz (“Barska mušica” 2011.). Sličan izraz gajila je i podgorička Bači Rimu Trupa koja je blisko sarađivala sa NaVamGa kolektivom.


Sivilo – preko Beograda do zvijezda

U međuvremenu neku drugačiju publiku počeo je polako da kupuje podgorički reper Sivilo. Ekranizovani singlovi “M.A.L.A.” i “Sam protiv svih” predstavili su repera koji je brižljvio gradio svoj imidž van tokova crnogorske scene, više po uzoru na beogradske kolege. Tvrdokorna crnogorska rep publika i izvođači zato ga na startu nisu naročito dobro prihvatili (sa njima će se kasnije obračunati kroz nekoliko pjesama), a Sivilo je kako to obično biva sa muzičarima sa ovih prostora birao okolni put – da prvo uspije u susjednoj Srbiji, pa onda da bude prihvaćen ovdje. Nije bilo sumnje da se radi o tehnički potkovanom MC-u koji je na ubjedljiv način iznosio svoje stihove i kojem nisu bile strane igre riječima, a tematika (od kritike društva preko muško-ženskih odnosa do slavljenja sebe kao nekoga ko je iznad onoga što je percipirao kao bolesti kritikovanog društva) i zvuk njegovih pjesama bili su dovoljno pitki da one dođu do onih kojima rep nije bio nužno omiljeni muzički izbor. Sivilov izraz zapravo nije bio toliko autentično crnogorski, koliko je bio blizak onome što je tada njegovala etiketa Bassivity, pa ne čudi što je postao jedan od njenih izvođača. To je u očima publike ojačalo njegov status kao repera na kojeg bi trebalo obratiti pažnju i pružilo mu priliku da se za njega čuje širom regiona. Debi “Tamna strana sreće” naišao je samo na pohvalne kritike. Sivilo nije donio ništa revolucionarno novo, ali je svoj zanat doveo do visokog nivoa i postao prepoznatljivo ime, najpoznatiji predstavnik crnogorske scene pored grupe Who See. Nastupao je na nekim od najznačajnijih festivala u regionu, osvajao top liste i objavio još jedan album i dva mikstejpa. Utisak je da njegova prisutnost u medijima i učestalost koncerata u Crnoj Gori nisu korespondirali sa popularnošću Sivilovih pjesama, dijelom zato što je više boravio u Beogradu, a dijelom možda zato što muzika podgoričkog repera nije bila za domaće medije toliko pristupačna kao ona grupe Who See.


Random se cijeni i na ulici i u intelektualnim krugovima

U Podgorici nije postojala rep zajednica kao u Nikšiću i Baru, ali su u glavnom gradu ipak počeli da se pojavljuju reperi koji bi zaintrigirali publiku. Random je na sceni bio prisutan još u godinama iza izlaska “Kamene rapsodije” sa par pjesama, bio je poznat i kao jedan od kvalitetnijih betlera na srpskim hip hop forumima, ali je njegov uzlet počeo prije desetak godina sa grupom Džej Džej Okoča. Od 2013. do 2016. grupa je bez mnogo pompe objavila nekoliko izdanja, od debitantskog EP-a “Niko nije spreman” do albuma “AB revolucija”. Pjesme koje je krasio autentičan spoj podgoričkog slenga, dovitljivih komentara na račun društvenih zbivanja, prepričavanja događaja iz kvarta u kojima su glavni junaci uglavnom bili lokalni dileri i prevaranti, gradske face, ali i estradne ličnosti, ređanje slika koje su crnogorski mediji pumpali u auditorijum prelomljenih kroz prizmu uličnog cinizma, polako su pronalazile put do najrazličitije publike. “Word to mouth” tehnikom muzika Okoče stizala je kako do klinaca sa ulice, tako i do intelektualaca, pa se pjesme Podgoričana budući previše brutalne za domaće medije nisu mogle čuti na radiju ili TV-u, ali se o njima pisalo u novinskim kolumnama.
Počeli su da se dešavaju i nastupi u Crnoj Gori i van, saradnje sa poznatim reperima, a regionalnu popularnost Randomu su donijeli rep betlovi. Organizacija Rap Skillz održavala je od 2014. regionalno takmičenje u rep betlu, gdje je Random u više navrata izlazio kao šampion. Snimci sa turnira objavljivani na YouTube servisu bili su sve gledaniji širom ex Yu prostora, pa su mnogi van Crne Gore na taj način čuli za podgoričkog repera kojeg je odlikovala izuzetna tehnička potkovanost i kompleksnost u slaganju rima, dok je sa druge strane on popularizovao ovu vrstu takmičenja među reperima u Crnoj Gori. Tako su betlove sa oduševljenjem pratili i oni kojima je hip hop kultura bila potpuno strana.

Izraz koji je ustanovio sa Okočom Random je do dijamantskog kvaliteta izbrusio na solo izdanjima, zaključno sa izuzetno hvaljenim prošlogodišnjim albumom “Eo viđi” i uz grupu Who See i Sivila postao najpopularniji reper u Crnoj Gori, a sve to bez spotova (na računajući par spotova Okoče), bez izdavača, sa minimalnim medijskim eksponiranjem i vrlo rijetkim nastupima u posljednjih pet godina.


Reprezent svih krajeva Crne Gore

Tokom 2010-ih počeli su da se pojavljuju novi rep izvođači na gotovo svim stranama Crne Gore. Uspjesi grupe Who See i Sivila, ekspanzija onlajn komunikacije i društvenih mreža koja je omogućila povezivanje sa rep zajednicama i nezavisnim etiketama koje su nicale van Crne Gore, te činjenica da su NaVamGa, Okoča i drugi pokazali da novim izvođačima suštinski nisu potrebne izdavačke kuće i tradicionalni mediji uticala je na prisutnost ovog izraza. Sjever zemlje uvijek je bio manje aktivan u odnosu na ostale, ali je još na “Kamenoj rapsodiji” bio zastupljen beranski sastav Brutal, a jedan od članova kolektiva NaVamGa bio je bjelopoljski reper Prefix koji je debi album “Budi se Prefix” objavio 2014. Iz Pljevalja dolazi jedan od crnogorskih trep pionira Bradr Hari, koji je više sarađivao sa srpskim reperima nego sa crnogorskim i uzdanica je tamošnjeg JetSet Recordsa. Mojkovčanin Stato jedan je od najvrijednijih repera u Crnoj Gori, sa gomilom izdanja koje je lansirao na sopstvenoj B2 etiketi, a pokrenuo je i festival hip hopa Centrum u svom gradu.

Nikšićanin Lucid objavio je EP “Žeđ bolesnika” 2020, grupa iz Herceg Novog Meštri o’ majka album “Iz meštrove škrabije” 2014, njihov sugrađanin Remety Beat je bio umiješan u više projekata, dok je podgoričko-cetinjski duo Story i Strašilo iznjedrio albume “Davanje po turinu” (2015) i “Predrag” (2016), da pomenemo samo neke od izvođača aktivnih u tom periodu. Story i Strašilo predstavili su se publici u regionu uspješnim nastupima u rijalitiju “Ja imam talenat”, ali je utisak da kasnije nisu kapitalizovali to koliko su mogli i još više proširili bazu slušalaca. Story je do danas objavio i album “Bez natege” i više singlova i pratećih ekranizacija u saradnji sa etiketom Monopol iz Republike Srpske.

Nakon Bara i Nikšića primat kada je u pitanju najveća koncentracija aktivnih repera preuzela je Budva, najviše zahvaljujući kolektivu Radio Katakomba pod čijim okriljem su niz šarenolikih izdanja objavili Necke, Dobbla, Most Wanted, Jollanda i drugi, a ova ekipa organizovala je i više hip hop događaja u svom gradu.


Nedostaje tačka okupljanja, ali su makar žene aktivnije


Internet jeste omogućio crnogorskim reperima bolju povezanost i lakše objavljivanje, ali je otežao promociju, pa je njihova muzika uglavnom dopirala do vrlo ograničenog broja ljudi. Danas kada je bitka za pažnju konzumenata sadržaja na internetu nikad intenzivnija, čini se da je crnogorskoj rep sceni potrebna bolja povezanost među akterima, ona koja ide dalje od virtuelne, kao i punktovi na kojima će se, u sajber ili realnom svijetu, okupljati ljubitelji hip hop kulture. Dok publika ne bude upućena na neki dominantan izvor koji će im servirati bar većinu značajnijih informacija, događaja i proizvoda, ostaje joj da luta tražeći YouTube kanale izvođača i etiketa. Prisutnost repera u medijima danas je veća nego ranije, ali je i dalje to vrlo površno i obično se radi o vijestima povodom nekog izdanja ili događaja, bez ikakve dublje analize dešavanja i sa izuzetno limitiranim razumijevanjem hip hop kulture. Najznačajnija hip hop radio emisija The Coming se više ne emituje, najveći i tada jedini hip hop festival Asfaltiranje se ugasio sredinom ’10-ih. Praktično niko se sistemski ne bavi temom razvoja hip hopa u Crnoj Gori. Tako je rep scena usitnjena, iscjepkana na gomilu mini univerzuma koji se rijetko dodiruju i samim tim nema šansu da proizvede značajnija kulturna pomjeranja. Hip hop u okruženju više nije egzotika, uveliko je ušao u mejnstrim, izvođači ovog žanra iz susjedstva već neko vrijeme osvajaju top liste, neki imaju milionske preglede na YouTubeu, redovno se pojavljuju u medijima i sarađuju sa poznatim muzičarima drugih žanrova. Budući da se obraćaju publici sa srpsko-hrvatskog govornog područja imaju značajan broj fanova i u Crnoj Gori. Crnogorski reperi ipak i dalje su endemska vrsta i još uvijek rijetko uspijevaju da se izbore za dio regionalnog kolača,

Najava pozitivnih promjena može biti to što Crna Gora trenutno ima dvije aktivne reperke. AV47, koja doduše živi i radi u Beogradu, već je sa nekoliko trep singlova skrenula pažnju na sebe, a nedavno se sa prvim pjesmama publici predstavila Sarah Tonin. Ovo može biti nagovještaj da će se više žena ohrabriti da “bači rimu”, jer smo prethodno imali samo dvije – čestog saradnika grupe Who See Labiju i Apro koja je bila dio NaVamGa kolektiva, ali ni jedna ni druga nažalost iza sebe nisu ostavile makar album.

Stefan STRUGAR

Tekst je dio projekta “Osvajanje slobode – kulturni korektiv od individualnog do kolektivnog čina” podržanog kroz program malih grantova. Program predstavlja dio nacionalnog projekta “Dijagnoza i terapija slobode izražavanja, govora mržnje i etničkih tenzija” koji je zajednička inicijativa Instituta za medije Crne Gore, Centra za demokratiju i ljudska prava CEDEM – i Portala Ul-info, usmjerena ka jačanju i zagovaranju slobode izražavanja, suzbijanju govora mržnje i smanjenju etničkih tenzija u Crnoj Gori. Projekat je finansiran od strane Evropske unije kroz Program Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava za Crnu Goru 2020, EIDHR, a kofinansiran je od strane Ministarstva javne uprave Crne Gore. Sadržaj ovog teksta je isključivo odgovornost autora  i ni u kom slučaju ne odražava stavove donatora.

Pristup anime serijalima, smatraju naši sagovornici, više je refleksija naših vrijednosti, nego samih djela.Brojne su analize pokazale da anime imaju efekat ublažavanja psihološkog pritiska na mlade ljude, da njeguju snažnu volju, umanjuju bojazan od neuspjeha i razvijaju timski rad

 

Ako ste odrastali tokom 90-ih i 2000-ih u Crnoj Gori, na televizijskim ekranima nijeste mogli izbjeći Zmajevu kuglu, Pustolovine sa Digimonima, Naruta, Družinu Mjau Mjau, Pokemone, Yu-Gi-Oh-aMedabote, Transformerse, BejblejdKralja šamana, Bakugan, Roditelji bi, na izmaku snaga, brzim stiskom dugmića na daljinskom upravljaču prelijetali crtaće za koje su se lijepile dječje oči. Kanal D. Nostalgija.

Znali smo da pred ntv Montena treba da se nacrtamo u sedam i po uveče. Poslije “kad sunce zađe i mrak te snađe, heeej Mumiiiii“, uslijedio bi, makar u mom slučaju, plač. Jer, kraj ove završne špice Mumijevih značio bi početak spremanja za krevet.

Nije bilo tih sličica, pribora za školu, lopti, garderobe i raznih igračaka sa likovima i motivima ovih popularnih japanskih animiranih filmova (skraćeno: animea) koje nijesmo pokušavali da iskamčimo od majki i očeva. Vjerovatno je to moljakanje vremenom i postalo razlog što su premotavali kanale. Originalni bejblejdovi mog brata koštali su i do 20 eura, a arena za njihovu borbu još oko 15 (kasnije smo otkrili jeftinije lažnjake na tadašnjoj velikoj podgoričkoj pijaci). Paklica Yu-Gi-Oh karata za igre u sjenci kupovala se i po više puta na dan. Nema toga ko u komšiluku tih godina nije imao makar po jedan bakugan set i barem nekoliko transformers figura. Bili smo svjesni da ćemo, kad god izađemo napolje, zateći ekipicu koja igra pola-cijelo papirnim sličicama Digimon junaka.  

Jedan roditelj (54), tipični predstavnik generacija koje su odrastale uz klasične geg crtaće, sa viškom slepstik humora i manjkom pouka, smatra da su neuporedivo bolji crtani uz koje su odrastali njegovi vršnjaci/kinje od onih današnjih. ,,Zašto? Zato što su uvijek imali pozitivnu i plemenitu poruku vaspitnog tipa. Nije u njima bilo ni približno nasilja kao u sadašnjim. Tada je, na primjer, najgore nasilje bilo kada Popaj ošamari Badžu jer mu nervira Olivu. Današnji crtani obiluju nasiljem, likovi imaju arsenal oružja, a krvi je na sve strane, kao da se najavljuje još jedan svjetski rat“.

Scene u kojima se iznova jure Pera Kojot i ptica TrkačicaDuško i DačaMiki i Paja – za roditelje današnjih 20-ogodišnjaka sigurna su zona, jer se na taj način drže podalje od nepoznatog, smatra, međutim, otac jednog osnovca. ,,Realno je da od obaveza i nemaju vremena da istražuju nepregledne nove svjetove. Kada sam preko sopstvene djece vidio šta u sebi nose današnji crtaći, među njima, naravno i veliki broj animea, bilo mi je jasno zašto su današnja djeca superiornija inteligencijom u odnosu na nas kad smo bili njihovog uzrasta. Naravno, ima tu i drugih faktora. Kroz Toma i Džerija mi smo naučili dobre fore i dosta toga o drugarstvu ili upornosti, ali anime nas uče o silama prirode, sazrijevanju, pa čak i filozofiji“. Ovaj je roditelj odrastao u vremenu kada su američki i pojedini evropski crtaći i stripovi proizvođeni na relaciji Francuska-Belgija i naročito Italija, oblikovali naraštaje. Danas klinci, kako kaže, imaju mnogostruko veći izbor.

Kako je zapravo japanska kultura, čiji su anime neizostavni dio, uticala na mlade naraštaje u Crnoj Gori, najbolje će objasniti sagovornici koji su samo djelić popkulturnog miljea inspirisanog Japanom. 

,,Na TV MBCntv MontenaTV Elmag i drugima prikazivani su Princeza MononokeFirst of the North StarZenki,… Ostali su nam u sjećanju zbog drugačijeg vizuelnog identiteta u poređenju sa Diznijevim i Piksarovim filmovima na koje smo navikli”, kažu Danilo Burzanović i Matija Miljanić, danas urednici emisije Pipci Hobotnice na Studenstkom radiju Krš. Pokrenuli su jekako bi javnosti i ljubiteljima japanske kulture i filma ponudili kutak za uživanje.

Anime, kako ističu, na jedan potpuno drugačiji i unikatan način obrađuju teme prijateljstva, ljubavi, porodice, odnosa prema prirodi… ,,Za razliku od popularnih crtanih filmova u kojima se djevojčice uče da čekaju princa na bijelom konju koji će ih “spasiti”, većina animea nas uči da budemo samostalni i da vjerujemo u sebe i svoje sposobnosti”, pričaju Burzanović i Miljanić.

Iako je Japan i ranije poznavao čari čarobne lampe, vrste projektora koja je u zemlju izlazećeg sunca stigla iz Holandije, istorija animea počinje početkom 20. vijeka. Oten ŠimokavaSeitaru Kitajama i Džuniči Kouči među prvima su doprinijeli stvaranju kratkih filmova, koji će tek kasnije biti poznati kao anime.

Prepoznavši njihov uticaj, japanske vlasti su ih tokom Drugog svjetskog rata zloupotrebljavale, plasirajući putem animea propagandu (primjeri su Momotaro no Umivashi iz 1943. ili Momotaro: Umi no Shinpei iz 1945. godine). Tokom 70-ih, anime su se razvijali i izrodilo se mnoštvo žanrova – šodžošonenharemisekaimagical girl,… Svaki od njih ima svoju logiku i targetira određenu publiku. Neki, na primjer ijašikei, osmišljeni su tako da likovi u njima žive u umirujućim okruženjima i služe da ostvare iscjeljujući efekat na gledatelje/ke. Tipični anime iz ovog perioda su Astro BoyLupin III i Mazinger Z. Ovo su ujedno i godine kada stvaraju velikani japanske animirane industrije Hajao Mijazaki i Mamoru Oši. U 80-ima, anime postaju mejnstrim u Japanu i doživljavaju procvat sa serijama kao što su GundamMacross i mnogi drugi. Novi žanrovi, poput sajberpanka ili svemirske opere privlače pažnju. Akira u 1988. postiže međunarodni uspjeh. Japanu se polako otvaraju vrata svijeta.

Sjećam se kada sam prvi put gledala Điblijev Začarani grad, koji je 2003. osvojio Oskara za najbolji animirani film. Njegov autor, Mijazaki, tada je obesmislio dodjelu ove prestižne nagrade, pošto, kao prekaljeni pacifista, nije želio da dođe u SAD i preuzme je, jer je ta zemlja bombardovala Irak. Imala sam nekih desetak godina, ali se sjećam da je taj anime učinio da pomislim da znam kako je to biti odrasla osoba.

Kasnije smo se brat i ja navukli na Mijazakija i odgledali sve njegove filmove, Laputu: Zamak na nebuPrincezu MononokeMog komšiju TotoraGroblje svitacaPorko RosoaPokretni dvorac,… Prikazivali su se na raznim lokalnim, a i regionalnim kanalima i bile su to prave filmoposlastice i lekcije o važnosti zaštite prirode, užasima rata, učincima tehnologije, čovjekoljublju… I sve su, nekako prosto i lako, dopirale do naših, dječjih mozgova.

,,U Crnoj Gori anime serijali nikada nijesu uronili u mejnstrim vode. Najranije uspomene maglovito me vode ka popularnom anime šonenu studija DEENZenkijukoji se kod nas prikazivao na nekadašnjem Elmag-u. Priča o demonu čuvaru i šintoističkoj sveštenici koja se bori protiv zlih sila opčinjavala me je dugi niz godina, jer je predstavljala uvertiru u svijet horora i natprirodnih dešavanja i uveliko je oblikovala moj medijski ukus”, prisjeća se urednik portala za mlade Makanje Nikola Saveljić.

Gledao je i razne druge anime serijale, poput Knjige smrti ili Bleach-a. ,,Urezani su mi u sjećanju zbog svih lijepih emocija koje u meni budi razmišljanje o njima, a koje me vezuje za period bezbrižnog djetinjstva. Najveća briga mi je bila hoću li stići da na vrijeme odgledam epizodu omiljenog animea na kanalu IN, tačno u sedam i po uveče, poslije dnevnika”.  

Poruke koje gledaoci učitavaju iz animea, smatraju Burzanović i Miljanić, zavise od njih samih. ,,Često je naš pristup animeu više refleksija naših vrijednosti, nego samog djela”.

Danica Kovačević autorka je Jutjub kanala Oushi Hime (na japanskom: princeza bik). Napravila ga je kako bi modernu kulturu Japana predstavila onima koji o njoj ne znaju mnogo. Anime su, kako ističe, uticali na njenu maštovitost i kreativnost. ,,Inspirisali su me da istražujem japansku istoriju, mitologiju, jezik, umjetnost i kulturu uopšte. Ukoliko pažljivo biramo sadržaje, možemo puno toga da naučimo, da razvijemo razumijevanje za različitosti, da počnemo i sami nešto da stvaramo“, objašnjava Kovačević. Napominje i da su, ako to činimo bez zdrave  kritike, moguće i negativne posljedice na ponašanje. ,,To je, uostalom, priča kao i sa bilo kojim drugim sadržajima, poput medija“.

Već se neko vrijeme u Japanu vodi debata o manama anime industrije, za koju mnogi kritičari vjeruju da je, osim otakua, iznjedrila i, jedni će ih nazvati društvenim fenomenom, a drugi mentalno oboljelim – hikikomorije. Osobe koje pate od ekstremne socijalne fobije zbog koje se zatvaraju u svoje sobe i potpuno izoluju od drugih.

,,Mislim da moja generacija (1999. godište) dobro pamti čuveni kanal Ultra koji nas je uveo u svijet japanske animacije. Gledala sam NarutaPrinceze sireneYu-Gi-OhKirari,… Iako je super što smo imali pristup ovakvim crtanima, žao mi je što nijesam imala priliku da u tim godinama gledam još i neke druge, koji su u svijetu bili popularni, naročito među djevojčicama, kao što je, recimo, Sailor Moon (Mjesečeva ratnica)“, priča još Kovačević.

Imati 50 godina i biti zaljubljenik u anime, koji ih, na primjer, gleda u iscrpljujućem prevozu znajući da je pred njim i dug i naporan dan na poslu – svakodnevica je u Japanu.  

,,Takvog čovjeka u Crnoj Gori društvo vjerovatno ne bi prihvatilo. Zato mnogi kriju činjenicu da vole anime, glume nezainteresovanost i čak ismijavaju druge koji gledaju te ‘kineske crtane’, kako u njih niko ne bi posumnjao”, smatraju autori emisije Pipci Hobotnice.  

Saveljić gleda na to i sa pozitivnije strane. ,,Anime mijenjaju način razmišljanja mladih, a nove generacije su otvorenije”.

Nerijetko anime serijali, objašnjava urednik Makanja, podižu svijest o temama koje su zapostavljene ili o kojima se priča na pogrešan način. Među njima su prezaposlenost, otuđenost društva ili apokaliptična predviđanja budućnosti usljed nagle digitalizacije i tehnološkog razvoja. ,,Anime uvijek nađu zanimljiv način da ih predstave publici. Koliko je to efikasno i da li uvijek funkcioniše (bilo da se radi o satiri, parodiji ili oštrom socijalnom komentaru) dobro je zapitati se. Paranoia Agent je sjajan primjer društvene kritike. Tu su i Gatchaman Crowds, Perfect Blue, Mawaru Penguindrum, donekle i Evangelion, koji je više filosofska parodija, ali zanimljivo kudi weaboo kulturu”. Weeaboo (ili weeb) pogrdni je žargonski izraz za osobu sa zapada koja je opsjednuta japanskom kulturom, posebno anime serijalima, često ga smatrajući superiornijom od drugih kultura.

Prema riječima Miljanića i Burzanovića, jedan od vjerovatno najboljih televizijskih serijala je Future Boy Conan – koji se sastoji od 26 epizoda koje je režirao genijalac Mijazaki. ,,To je jedno od njegovih najboljih anime ostvarenja sa fantastičnom pričom koju će obožavati i mladi i stari. Kao djeca smo gledali Crayon Shin-chan koji se tad prikazivao na jednom satelitskom kanalu na francuskom jeziku. Komedija ovog animea se zasniva uglavnom na fizičkom humoru, uživali smo, ali bismo vjerovatno uživali još više da je serija bila prevedena”, pričaju još oni.

Brojne su analize u svijetu urađene kako bi se utvrdilo koje sve uticaje anime mogu imati na mlade osobe.

Istraživač američkog Politehničkog instituta Rensselaer, najstarijeg tehnološkog univerziteta na engleskom govornom području, Lorens Eng proučavao je efekte animea na studente informacionih tehnologija (IT). Otkrio je da im anime povećavaju društvenu interakciju. Studenti IT-a, piše Eng, generalno su bili žrtve stereotipa koji ih prikazuju kao asocijalne i nepristupačne. Kada postanu ljubitelji animea, odmah ih prihvataju svi ostali studenti koji vole anime, kao i zajednica obožavatelja na internetu.

Profesor i profesorka dva različita univerziteta u Maleziji, Faradillah Ikmar Omar i Iza Sharina Sallehuddin sproveli su još 2011. godine istraživanje o uticajima animea na agresivno ponašanje kod djece školskog uzrasta. Ispostavilo se da se učenici osjećaju loše kada povrijeđuju druge i da zbog toga odbijaju da se ponašaju agresivno prema svojoj okolini.

Slične analize sprovođene su i u Kini, gdje je japanska animacija, u odnosu na evropsku ili američku, gotovo duplo popularnija. Pokazalo se da anime imaju efekat ublažavanja psihološkog pritiska na mlade ljude, njeguju snažnu volju, umanjuju bojazan od neuspjeha i razvijaju timski rad.

Ovakve studije, očekivano, do sada nijesu rađene u Crnoj Gori, ali ni u drugim državama bivše Jugoslavije. Bilo bi zanimljivo analizirati te rezultate.

Važnost animea lijepo se ogleda i u brojkama. Ovo je tržište u Japanu još 90-ih vrijedjelo oko šest milijardi dolara. Danas, i više. Daglas Makgrej u svom čuvenom članku pod nazivom Japan’s gross national cool za američki magazin Foreign policy primjećuje: ,,Japan ponovo postaje supersila. Umjesto da popusti pod pritiskom toliko često pominjanih političkih i ekonomskih nevolja, globalni uticaj japanske kulture sve više raste”.

,,Džibli filmovi šalju poruke koje promovišu vrijednosti kojima bih ja učila svoje dijete, da ga imam”, zaključuje Kovačević.

 

Kritičkim diskursom protiv hiperreciklaže ideja

Jutjub kanal Oushi Hime je, priča njegova vlasnica Danica Kovačević, trenutno u fazi hibernacije.

Razlog za to leži u tome što je Kovačević hiperprodukcija serijala zasitila, pa je prestala da ih gleda u mjeri u kojoj je to činila ranije. ,,Vlada, bolje rečeno, hiperreciklaža ideja, motiva ili još gore nekih stereotipa i klišea. Posljednji video koji sam objavila govori o seksizmu u animeima kojima su ciljna grupa pretežno tinejdžerke (žene uglavnom) i u njemu sam, između ostalog, ukazala na romantizovanje i odobravanje nekih toksičnih ponašanja“.

Možda to dolazi sa godinama i sazrijevanjem, Kovačević nije sigurna, međutim, ona sve češće primjećuje stereotipizaciju i površnost međusobnih odnosa likova animea. ,,To me jako ljuti i obeshrabruje u traženju kvalitetnog sadržaja. Naravno, ima ga, ali moja motivacija i strpljenje slabe“.

Planira da energiju, umjesto na ova razmišljanja, preusmjeri na produkciju sadržaja na Jutjubu koji će doprinijeti smislenoj kritici anime svijeta.  

I u ovom slučaju, anime serijali nas uče društvenom aktivizmu.

Andrea JELIĆ

 

Tekst je dio projekta “Osvajanje slobode – kulturni korektiv od individualnog do kolektivnog čina” podržanog kroz program malih grantova. Program predstavlja dio nacionalnog projekta “Dijagnoza i terapija slobode izražavanja, govora mržnje i etničkih tenzija” koji je zajednička inicijativa Instituta za medije Crne Gore, Centra za demokratiju i ljudska prava CEDEM – i Portala Ul-info, usmjerena ka jačanju i zagovaranju slobode izražavanja, suzbijanju govora mržnje i smanjenju etničkih tenzija u Crnoj Gori. Projekat je finansiran od strane Evropske unije kroz Program Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava za Crnu Goru 2020, EIDHR, a kofinansiran je od strane Ministarstva javne uprave Crne Gore. Sadržaj ovog teksta je isključivo odgovornost autora  i ni u kom slučaju ne odražava stavove donatora.

Kralj Čačka najavio Rokumentarne dane

Sunday, 27 November 2022 00:00

Kako bi na najljepši način otvorili šesto izdanje revije muzičkog dokumentarnog filma Rokumentarni dani koje će se već početkom decembra ove godine održati u Podgorici, Nikšiću, Mojkovcu i Kotoru spremili smo jedno malo muzičko iznenađenje.

Ovog petka (25. novembra) sa početkom u 21 čas u prelijepom, intimnom prostoru 201 engaging space nastupio je Nenad Marić poznatiji kao Kralj Čačka uz pratnju kontrabasiste Miladina Stojkovića. Kao i uvijek do sada na našim manifestacijama – ulaz je bio besplatan.

Kralj Čačka i Miladin Stojković često nastupaju zajedno. Miladin je i član benda koji već godinama prati Kralja kroz sve muzičke i životne avanture. Kada sviraju samo njih dvojica, bez pratećeg sastava, sve je mnogo direktnije, oštrije, neko bi rekao “u glavu”. Kralj Čačka i Miladin sviraju bluz, rok, soul, folk… sviraju to što znaju i to što žive.

Nenad Marić (poznatiji kao Kralj Čačka) je slikar, pjesnik i kantautor rođen u Čačku, koji već nekoliko decenija živi i radi u Beogradu. Na FLU je diplomirao 2004. godine, a kao slikar najčešće se izražava kroz akvarel. Kao pjesnik objavio je zbirku „Na margini“ (Lom, 2016), a kao muzičar dva albuma („Zemlja snova“ krajem 2016. i „Spusti svetlost na put“ krajem 2018). “Spustu svetlost na put” su slušaoci Radija Beograd 202 izabrali za “Najbolji album godine” u 2018. godini, u konkurenciji koju su između ostalih činili Električni orgazam i Bajaga.

Kralj Čačka je autor – zajedno sa bratom Markom – originalne muzike za filmove „Poslednja avantura Kaktus Bate“ (2018) reditelja Đorđa Markovića i „Realna priča“ (2019) reditelja Gordana Kičića. Dobitnik je nagrade „Strune od svetla“ za 2017, koja se dodjeljuje za poseban doprinos afirmaciji pjesničke riječi u rok i bluz muzici.

Za one koji vole reference, muzika Kralja Čačka predstavlja mješavinu džeza, bluza, rokenrola i šansona, a Žikica Simić je za Kralja Čačka rekao: “Opasnom magistralom – preko raskrsnica i pored stranputica – sa gitarom preko ramena, kao junak starih dobrih filmova, Kralj je stigao na rok scenu. Sa sobom je doneo mudre, lepe i gorke pesme, u kojima se iskrenost i autentičnost oštro suprotstavljaju izopačenostima ovog vremena.”

Fantastični pisac Miljenko Jergović u svom osvrtu na muziku i poeziju Kralja Čačka za „Jutarnji list“ je napisao: „Spusti svetlost na put je među nekoliko najvažnijih albuma glazbe za preostalu pismenu čeljad, snimljenih jugoistočno od Beča u zadnjih tridesetak godina. Nenad Marić moćan je pjesnik.“

Ovaj video je jedna od dvanaest epizoda serijala o osnovama digitalnih vještina na kom smo radili u prethodnom periodu. U serijalu ćete saznati ponešto o početnim koracima na internetu, u MS wordu i excelu; zoomu; fotošopu; u radu sa php, javascriptom, html-om, wordpresom, ali i kako se snaći u svijetu social media marketinga.
Video tutorijali su dio projekta „Moja karijera na putu do heroja“.
Projekat "Moja karijera na putu do heroja" u Crnoj Gori sprovodi Forum MNE.
Projekat je finansijski podržan od strane Evropske unije, uz kofinansiranje Ministarstva javne uprave Crne Gore.
 
 
https://youtu.be/sY_sliIBUTg
 

Osvajanje slobode u Mojkovcu

Sunday, 18 December 2022 00:00

I ove godine smo rokumentarisali na sjeveru Crne Gore. Opet smo bili u Mojkovcu u njihovom domu pokretnih slika - Centru za kulturu! 

Nadamo se da smo odabrali neke zanimljive naslove, i da ste uživali u:

?One su tu (45')
 
?Priča o Šabanu Bajramoviću (45')
 
?Koncert za mir (12')

?Rudeboy (84')

 
Rokumentarni dani - Osvajanje slobode ovim su završeni. Uskoro nove akcije iz iste kuhinje!
 
 
 
 
 
Page 2 of 9