Super User

Super User

Nakon što je dokumentarni film: Live Sessions - DVA BENDA, JEDNA PRIČA prikazan premijerno na Rokumentarnim danima u Nikšiću, evo prilike da ga pogledate i kod kuće. Tridesetosmominutni Session koji je rađen u saradnji našeg sajta, platforme Bučan pas, produkcijske kuće Media Soultion i Studija Stivi govori o sada već svima dobro znanim bendovima Parampaščad i Bubnjivi i o njihovom radu u studiju Stivi. Tokom filma možete čuti i po dvije numere od oba benda izvedene u potpunosti uživo. Uključite se i poslušajte Komade, Stanje svijesti, Nebo je tlo i Na putu ka suncu.

https://youtu.be/jv7Dk1s-6jo 

U narednih pola godine, osam organizacija iz Crne Gore boriće se protiv vršnjačkog nasilja. Biće tu svega, radionica, predstava, filmova, crtanja grafita. Sve je dio projekta "Koalicija protiv vršnjačkog nasilja u crnogorskim školama" koji je finansijski podržala #EU i Ministarstvo javne uprave Crne Gore, a sprovode udruženje Roditelji, sa partnerima Nvo Juventas, Unija srednjoškolaca Crne Gore, Centar za podršku lokalnom i regionalnom razvoju, uz institucionalno partnerstvo sa Ministarstvo prosvjete Crne Gore. Nvo Tnt Omladinski Kulturni Centar Herceg Novi SOS Ulcinj - Ulqin Djeca Crne Gore Spektra

Rezultati konkursa za priču "Imaj u vidu"

Tuesday, 27 August 2019 00:00

Nakon što je na konkurs za priče na temu vršnjačkog nasilja "Imaj u vidu" pristiglo 68 radova srednjoškolaca širom Crne Gore, žiri u sastavu: Blaga Žurić (književnica), Zoran Rakočević (pozorišni reditelj) i Pavić Radović (profesor filozofije i predstavnik organizatora konkursa) je odlučio da novčano nagradi radove:

I nagrada (250 eura) - Kad kroz krv proteče – Ilma Jarović
II nagrada (200 eura) - Dječak koji je ćutao – Marko Kovačević
III nagrada (150 eura) - Ćelija – Tijana Vulić

U zbirku koja će sabrati najbolje od pristiglih radova ušle su sljedeće priče: 

Dječak koji je ćutao – Marko Kovačević
Ćelija – Tijana Vulić
Imaj u vidu – probudila sam se! – Anastasija Đuranović
Ko smo mi – Nataša Milić
Miris silovanja – Marija Lalić
Gdje smo pogriješili – Bogdan Tešović
Pustinja – Jovo Radović
Sirko Novinar – Zahir Šabotić
Bolno i poučno iskustvo – Tea Pićurica
Mi nismo rođeni zli - Tmušić Darija
U hladu lipe – Jovan Živković
On je nizak , ali mi smo mali – Tea Vuković
Krila– Adelina Musić
Ovo se desilo meni? - Tijana Vulić
Svaka osuda je korak nazad da postanemo bolji ljudi – Jovana Stevović
Pa svi to rade – Slađana Milić
Imaš izbor – Jovana Sarić
Kad kroz krv proteče – Ilma Jarović
Nikada ne treba osuđivati druge – Željana Vraneš
Nasilje nije Igra – Najda Bučan
Sjenke – Jovana Drašković
Na Zemlji slučajno – Anja Tadić
Novi dan-nova nevolja – Teodora Dašić
Vjerujem u mirniju budućnost i ovdje podvlačim crtu nasilju - Ivana Živković

Želimo da se zahvalimo i onima čiji radovi nijesu ušli u izbor za zbirku priča "Imaj u vidu".
Iskreno se nadamo da će nastaviti sa svojim literarnim angažmanom.


Konkurs IMAJ U VIDU!

Thursday, 09 May 2019 00:00

OTVOREN NAGRADNI KONKURS ZA KRATKU PRIČU NA TEMU VRŠNJAČKOG NASILJA

 

NVO TNT u partnerstvu sa NVO Savez za djecu i mlade- KUĆA u okviru projekta Imaj u vidu! koji je podržan od strane NVO Juventas, Unije srednjoškolaca Crne Gore i Centra za podršku lokalnom i regionalnom razvoju u okviru šireg programa “Koalicija protiv vršnjačkog nasilja u crnogorskim školama”  - otvorila je književni konkurs za kratku priču na temu vršnjačkog nasilja. Projekat se finansira od strane Evropske unije i kofinansira od strane Ministarstva javne uprave, dok je institucionalno podržan od strane Ministarstva prosvjete Crne Gore.

O KONKURSU

Tema konkursa je vršnjačko nasilje, čijim izborom želimo da podstaknemo mlade na lično promišljanje ove teme, da doprinesemo njegovoj prevenciji, sa učenicima kao glavnim kreatorima i ojačamo svijest javnosti o negativnim posljedicama nasilja među vršnjacima.

Pozivamo mlade ljude da u svojim literarnim radovima slobodno pišu o svim oblicima vršnjačkog nasilja koje su doživjeli, kojima su svjedočili, koje su vidjeli, za koje su čuli, koje su pročitali, koje pretpostavljaju, od kojih strahuju, o kojima su se informisali putem sredstava informisanja ili za koje su saznali na druge načine.

Prihvatljivo je tematizovanje svih vrsta nasilja koje autori i autorke sami prepoznaju kao problem: fizičko, psihološko, verbalno, socijalno, seksualno, elektronsko i internet (cyberbullying) nasilje, eksploatacija itd. a koje za podlogu imaju međusobne razlike po osnovu: ličnih karakteristika, generacijskih razlika, materijalnog stanja i porijekla; razlika po osnovu školskog ili sportskog uspjeha, tjelesnih ili intelektualnih invaliditeta; pripadnosti različitim grupama kao što su školska odjeljenja, sportski timovi, navijačke grupe, kulturne zajednice ili seoska, prigradska i gradska područja i drugo; razlika po osnovu nacionalnih, vjerskih, ideoloških, seksualnih opredjeljenja, rodne i staleške pripadnosti, kao i po svim drugim osnovama zbog kojeg njihovi vršnjaci postaju ili mogu postati žrtve vršnjačkog nasilja.

Ohrabrujemo mlade autore i autorke da pišu na teme koje su im najinspirativnije i da koriste njima najpristupačnije literarne prozne forme (priča ne mora nužno da zadovoljava formu kratke priče, već se mogu poslati i drugi oblici proznog oblikovanja: eseji, dramske forme, ispovijesti, dnevnički zapisi, pisma, sms/fejsbuk/tviter prepiske i priče, fleš fikcija, literarni blogerski radovi...), da se bez barijera i inhibicija bave ovom temom iz ugla kako žrtve vršnjačkog nasilja, tako i  nasilnika ili njihovog međusobnog odnosa (izbor je posve ličan).

Pored priča koje tematizuju vršnjačko nasilje, dolaze u obzir i priče koje mogu da doprinesu smanjenju predrasuda i boljem razumijevanju među mladima, saosjećanju sa drugima i drugačijima, hrabre priče koje se usuđuju da obuju “tuđe” cipele, priče koje izlaze iz obzira političke korektnosti i otvaraju nam puteve da na što kvalitetniji način steknemo uvid u problem.

 

Konkurs je otvoren do 15. 06. 2019.

Autori/ke tri najbolje priče biće nagrađeni novčanim nagradama:
1. nagrada 250 eura.
2. nagrada 200 eura.
3. nagrada 150 eura.

Pored nagrađenih, najmanje dvadeset izabranih radova biće objavljeno u zbirki priča.

Žiri čine crnogorska spisateljica za djecu i mlade gđa Blaga Žurić, crnogorski reditelj Zoran Rakočević i predstavnik NVO TNT i KUĆA, Pavić Radović.

Odluka žirija biće objavljena do kraja jula 2019. godine.

 

Pravila i uslovi konkursa

  1. Na konkurs se prijavljuje isključivo elektronskim putem, na e-mejlove:

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.   

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

  1. Priču je potrebno poslati najkasnije do 15. 06. 2019. u 24:00.h

 

  1. Priče treba da odgovaraju na temu konkursa.

  2. Priča ne smije biti duža od 8.000 karaktera (sa razmacima).

  3. Priča ne mora nužno da zadovoljava formu kratke priče. Mogu se poslati i drugi oblici proznog oblikovanja (eseji, dramske forme, ispovijesti, dnevnički zapisi, epistolarne prozne forme: monološka, dijaloška, poliloška pisma, sms/fejsbuk/twiter priče i prepiske, fleš fikcija, literarni blogerski radovi...). Poezija i naučni radovi neće biti razmatrani.

  4. Priča treba da bude napisana u vord dokumentu, latiničnim ili ćiriličnim pismom, na crnogorskom, srpskom, hrvatskom i bosanskom jeziku.

  5. Vord dokument u kome se nalazi priča potrebno je nazvati po naslovu priče i poslati na navedene e-mejl adrese. Ime i prezime, adresu i kontakt (e-mejl i broj telefona) autora potrebno je upisati u postojeći vord dokument (na kraju priče).

  6. Priča ne smije biti ranije objavljivana u okviru zvanične izdavačke književne djelatnosti. Dozvoljava se da je priča objavljivana u onlajn i štampanim medijima, namjenskim časopisima, školskim biltenima, ili kreirana u okviru drugih projekata i namjena.

  7. Autorke i autori mogu poslati najviše dvije kratke priče.

  8. Učešćem na konkursu autorke i autori su saglasni da njihova priča, ako uđe u uži izbor, bude objavljena u  zbirci priča i korišćena kao tekstualni predložak za planiranu predstavu.

 

Molimo vas da o ovom konkursu obavijestite one za koje smatrate da bi bili zainteresovani.

 

Tim NVO TNT i NVO Savez za djeci i mlade - KUĆA

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

www.facebook.com/nvo.tnt.

https://www.facebook.com/NVOKuca

 

Koncert grupe M.O.R.T.

Saturday, 16 December 2017 00:00

U nikšićkom Blues Brohers baru ugostili smo odličnu sinjsku četvorku M.O.R.T. koja je poslednjih godina jedan od najaktivnijih i najoriginalnijih bendova regije. Evo št su nam rekli u sceni i publici: "Publika nije problem, uvijek je bio taj neki odnos u postotku rokenrola i mainstreama, problem je što mladi iseljavaju s ovih prostora, to dobro vidimo po našim prijateljima i poznanicima. A to nam je glavni dio publike. Tako da nam nema druge već svirati po dijaspori, evo nedavno smo bili u Beču. Nama su problem sve veći porezi i uvjeti koje se mora ispuniti da bi se održao koncert, pa čak i za 50ak ljudi. Tako da sve više malih klubova ne može pratiti taj ritam, a samim time je sve teže novim bendovima, jer neće oni svirati odmah u klubu za 500 ljudi. Kod izdavača dolazi smjena generacija, stari dinosauri će pokrepati ako se ne prilagode, ali tu su novi izdavači, a dosta se bendova odluče sami izdati, što nije loše ako već imate ime."

Naš film na DOKUMfestu

Saturday, 16 December 2017 00:00

Na programu ovogodišnjeg DokuMfesta, jedinog festivala dokumentarnog muzičkog filma u Bosni i Hercegovini, našao se i jedan naslov iz Crne Gore.

Drugo po redu izdanje zeničkog DokuMfesta pored filmova o Bruce Dickinsonu i njegovoj sarajevskoj rok avanturi iz devedesetih godina prošlog vijeka, Buldožeru, Ogenju, novosadskoj alternativnoj sceni, Lutajućim srcima... ostavilo je prostora i za kratku prezentaciju crnogorske muzike.

Kratki film Manitua mi – Live Sessions, koji je urađen u produkciji Bučnog psa, studija Ground Loop i Media Solution biće premijerno prikazan zeničkoj publici 22. septembra u 21.30h. Video je dvadesetominutna priča o nikšićkom sastavu Manitou, njihovoj inspiraciji, muzici i idejama koje brane svim srcem. U sklopu filma bend je uživo u studiju odsvirao tri numere od kojih će se neke naći na albumu koji izlazi uskoro.

Premijerno prikazivanje filma „Manitua mi" desilo se ovog maja na Rokumentarnim danima u Nikšiću. 

Rokumentarni dani

Saturday, 16 December 2017 00:00

ROKUMENTARNI DANI je prva filmska revija u Crnoj Gori čiji su fokus muzički dokumentarci. Ova trodnevna manifestacija (26-28. maj), osim premijernih prikazivanja filmova i projekcija arhivskog materijala, obuhvata niz događaja koji ukazuju na organsku povezanost filmske i muzičke umjetnosti i povezuje različite generacije filmofila i audiofila. Koncept čine tri segmenta. Svaki, kao lajtmotiv, ima jednu pjesmu iz kataloga rok pionira naše zemlje.

DAN I / GLAVOM KROZ ZID (Ružin trn – Bar) – u fokusu je crnogorsko stvaralaštvo od šezdesetih do danas

DAN II / S FELEROM ROĐENI (Osma sila – Nikšić) – pregled odabranih filmova sa ex-YU prostora

DAN III / MIRIS KOSMOSA (Jozef K. – Titograd) – osim nastavka filmske revije, dobar dio programa će se posvetiti strip umjetnosti i starom i pomalo zaboravljenom analognom dobu

Uzimajući u obzir činjenicu da je internet medij preko kojeg mladi ljudi prvenstveno dolaze do informacija i preko kojeg sve više prate umjetničku i kulturnu produkciju, planiran je i dodatni online program.

Ulaz za sva tri dana i sve sadržaje je besplatan. Projekat se radi u saradnji sa JU Zahumlje, Crnogorska kinoteka i klubom Blues Brothers Bar, a uz podršku Ministarstva kulture Crne Gore, Advokatske komore, Pivare “Trebjesa” DOO i Lanex DOO.

Zaposli se i ispričaj priču

Saturday, 16 December 2017 00:00

U sklopu projekta „Zaposli se i ispričaj priču“ pomažemo polaznicima romske populacije koji se obučavaju u dnevniku Vijesti, Televiziji Vijesti, Monitorovom centru za medije i demokratiju (MCMD) i Centru za istraživačko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG). U zavisnosti od afiniteta, polaznici će se obučavati za poslove novinara, kamermana, grafičkog dizajnera, kao i ostale djelatnosti u elektronskim, štampanim i on-line medijima.

Umjetnost reciklaže

Sunday, 17 December 2017 00:00

NVO TNT iz Podgorice pobjednik je konkursa koji je nikšićka Pivara raspisala za finansiranje najboljeg ekološkog projekta. Za realizaciju projekta “Umjetnost reciklaže”, koji ima za cilj podizanje svijesti i odgovornosti građana o potrebi aktivnog uključivanja u zaštitu i unaprjeđenje životne sredine, TNT je od Pivare dobio deset hiljada eura. “Nikšić smo izabrali zbog evidentnog problema odlaganja otpada, ali i zbog toga što ovaj grad baštini zanimljivu i dugu umjetničku, ali i ekološku tradiciju.

Kao posebnu komponentu projekta izdvojili bismo upotrebu novih tehnologija u očuvanju životne sredine Snimanjem divljih deponija i crnih tačaka i pretvaranjem u snimke koji se mogu gledati kao VR (virtuelna realnost) dao bi se lični doživljaj posmatračima i time problem deponija učinio vidljivijim”, kazao je Bojan Tešić, predstavnik TNT-a. Prema njegovim riječima u toku projekta, koji će biti realizovan u prvoj polovini naredne godine, planirana je izgradnja „reciklažnog kutka“ koji će se najvjerovatnije nalaziti na Filozofskom fakultetu i biće rezultat umjetničke obrade reciklažnog materijala.

U sklopu pomenutog kutka, gdje će biti održana i tribina na kojoj će govoriti zanimljiva eko-aktivistička imena, biće predstavljene i skulpture samoukog umjetnika iz Kolašina Mladena Karišika, nastale skupljanjem drveta iz korita rijeka i njegovim kombinovanjem u fantastične oblike koji podsjećaju na neka mitska bića ili čuvare same prirode. Tešić je kazao da će u sklopu projekta angažovati i belgijske muzičare i eko aktiviste, sastav “Trashbeatz”, koji promovišu održivo upravljanje otpadom kroz interaktivna predavanja i muziciranje na ručno izrađenim instrumentima od odbačenih predmeta.

„Ovim i mnogim drugim aktivnostima poput filmske projekcije četiri ostvarenja na temu otpada i izradu internet aplikacije kojom bi se vizuelno predstavio problem otpada, potrudićemo se da animiramo što veći broj ljudi i da zajednički ukažemo da otpad moramo posmatrati kao vrijedan resurs “, poručio je Tešić. Na šesti godišnji konkurs Pivare „Trebjesa“ pristiglo je 14 predloga. “Tokom šest godina realizacije dobili smo ukupno 82 predloga projekta od naših partnera iz nevladinog sektora iz skoro svih crnogorskih opština. Vjerujemo da ćemo kroz projekat ‘Umjetnost reciklaže’ na zanimljiv i drugačiji način, uz umjetnički aktivizam i upotrebu modernih tehnologija, uticati na građane Nikšića da se odgovornije odnose prema otpadu “, kazala je Natalija Milić, menadžer korporativnih komunikacija u Pivari „Trebjesa“.

Podsjetila je da je i Pivara pokazala da otpad može biti resurs i da su od 30 hiljada čaša sakupljenih u okviru kampanje Rock & Recycle na ovogodišnjem Lake Fest-u napravila skulpturu u obliku vidre koja je izazvala veoma pozitivne reakcije javnosti. Dosadašnji pobjednici pivarinog konkursa, koji je pokrenut 2011.godine, su ekološki pokret “Ozon”, Društvo mlasih ekologa Nikšić (koji su dva puta pobijedili), “Alfa centar” i Biciklo.me.

(vijesti.me)

ARTivacija mladih

Tuesday, 14 January 2014 00:00

Nevladina organizacija TNT prethodnog vikenda (29. i 30.09 i 01.10. 2017. godine) u Žabljaku je započela projekat “ART-ivacija mladih, sjever – sjeverozapad”, koji ima za cilj da se mladi ljudi upoznaju sa potencijalima savremenog umjetničkog aktivizma kao najzanimljivijeg i najprijemčivijeg načina sprovođenja sopstvenih ideja, te motivišu na veće učešće u razvoju lokalne zajednice putem artivističkih akcija. U Žabljaku je projekat koji je podržan od strane Ministarstva sporta Crne Gore, realizovan u Osnovnoj školi „Dušan Obradović“ u saradnji sa Učeničkim parlamentom i lokalnom Kancelarijom za prevenciju bolesti zavisnosti. Tokom tri dana, učenici Osnove škole „Dušan Obradović“ i Srednje škole „17. septembar“, njih oko 40, imali su priliku da kroz niz aktivnosti uče i prakticiraju načine uticaja na društvo posredstvom umjetničkog izražavanja. Centralna tema radionica bila je vršnjačko nasilje, u ukviru koje su učenici, zajedno sa slikarom Ilijom Nikčevićem i najperspektivnijim mladim crnogorskim strip autorom Veljkom Miljanićem iz Nikšića, oslikali mural na zidu škole i paralelno radili individualne crteže, dok su u okviru radionice kreativnog pisanja osmislili slogan koji je pridružen muralu. Od preko dvadeset sjajnih slogana posvećenih problemu vršnjačkog nasilja, koje su učenici osmisli tokom radionica kreatvnog pisanja, tijesnom većinom je izabrana parola “Problem nije stalan, ali ožiljci JESU!”. Uz navedeno, realizovana je i radionica angažovane fotografije u okviru koje su se žabljački učenici, uz pomoć instruktora, fotografa Nebojše Radovića, učili tehnikama fotografije i bilježili momente iz svoga grada. Pored toga, učenici su imali prilike i da učestvuju u interaktivnim radionicama posvećenim art aktivizmu, filmskim projekcijama, izložbi fotografija i karikatura, te drugim aktivnostima koje bi ih podstakle na snažnije iskazivanje prisustva mladih u gradu. Logistička podrška projektu bio je hostel „Hikers Den“. Projekat se dalje nastavlja u opštinama Šavnik i Plužine.

Page 8 of 9