Super User

Super User

Murali za projekat ARTivacija mladih

Tuesday, 14 January 2014 00:00

Tokom projekta ARTivacija mladih - Sjevej - sjeverozapad, mladi su imali prilike da pomognu izradu murala u sve tri opštine. Centralna tema bila je vršnjačko nasilje, u ukviru koje su učenici, zajedno sa slikarom Ilijom Nikčevićem i najperspektivnijim mladim crnogorskim strip autorom Veljkom Miljanićem iz Nikšića, oslikali mural na zidu škole i paralelno radili individualne crteže, dok su u okviru radionice kreativnog pisanja osmislili slogan koji je pridružen muralu. Od preko dvadeset sjajnih slogana posvećenih problemu vršnjačkog nasilja, koje su učenici osmisli tokom radionica kreatvnog pisanja, tijesnom većinom je izabrana parola “Problem nije stalan, ali ožiljci JESU!”.

Publikacija ARTivacija mladih

Tuesday, 14 January 2014 00:00

ARTivacija mladih ima za cilj da se kroz izložbu, filmske projekcije, interaktivna predavanja, izradu murala i individualno kreativno izražavanje, mladi iz opština Šavnik, Žabljak i Plužine uključe u tokove savremenog umjetničkog aktivizma, kao najzanimljivijeg i najprijemčivijeg načina sprovođenja sopstvenih ideja, te motivišu za veće učešće u razvoju i radu lokalne zajednice.

Kroz setove trodnevnih radionica mladi su se na adekvatan način uputili u percepciju i recepciju mogućnosti aktivizma kroz umjetničko izražavanje. Učesnici projekta bi kroz neku od ponuđenih formi kreativnog izražavanja, uz pomoć predavača i prezentera, artikulisali svoje ideje, izazove, interesovanja, pogled na svijet i teme koje ih zaokupljaju. Dugoročna tendencija projekta je da radionice i manifestacije ovog tipa postanu redovna stavka kulturnog života ove tri opštine i tako doprinesu profilisanju srednjoškolske omladine, kao i da upravo mladi, uz podršku lokalnih aktera, budu pokretači sličnih sadržaja.

Publikaciju možete preuzeti na ovom linku.

Page 9 of 9