back to » naša posla

Održane GIF UP! radionice na Cetinju, u NIkšiću i Podgorici

Wednesday, 11 October 2023 00:00
(0 votes)
Written by 

Kako bi proces kreiranja umjetničko aktivističkih gifova učinili lakšim i zanimljivijim pozvali smo u pomoć neke značajne umjetnice i umjetnike. Tokom šest radionica koje su se održale u Nikšiću, Podgorici i na Cetinju održano je šest radionica. Teme su bile: Umjetnički aktivizam danas, Mapiranje pojava i procesa, Formulisanje poruke, Transformisanje verbalnog u vizuelno, Kreiranje sadržaja i Ideje u pokretu.

Ukoliko vas zanima kako je sve izgledalo, videe sa radionica možete naći ispod.

O radionicama i predavačima.

Što se tiče Nikšića, radionicu Umjetnički aktivizam danas vodila je vizuelna umjetnica i modna dizajnerka Tijana Todorović. Tijana je diplomirala na Fakuletu za modni i tekstilni dizajn u Ljubljani, gdje je magistrirala i doktorirala. Njeni radovi iz oblasti dizajna predstavljeni su na nekoliko međunarodnih modnih manifestacija (London Fashion Week FF selection, Fashion Scout London/Belgrade FW...). Radi i kao kostimografkinja za pozorište, film i televiziju. Imala je nekoliko grupnih i samostalnih izložbi, a učestvovala je na World Expo 2010 u Šangaju i osvojila prvu nagradu na međunarodnom takmičenju za idejno rješenje crnogorskog paviljona Dubai 2020.

https://t.ly/yqopy

Takođe u Nikšiću, radionicu Mapiranje pojava i procesa vodio je Mladen Ivanović, nagrađivani režiser, dokumentarista i aktivista. Mladen je crnogorskoj publici najpoznatiji po svom debitantskom ostvarenju iz 2014, dokumentarnom filmu Između rijeke i ljudi, koji se bavio problemima mještana Beransela. Sa tim filmom je 2015. godine na BaNeFF-u (Balkan New Film Festival) u Stokholmu osvojio nagradu za najbolji debitantski film. Trenutno je na MA studijama na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu (ADU), odsjek TV i filmska režija, smjer Dokumentarni film. Ovih dana u fokusu regionalne javnosti je njegov dugometražni dokumentarni film Kontraadmiral o Krstu Đuroviću, kontraadmiralu koji je stradao u jugoslovenskom ratu jer je odbio da granatira Dubrovnik. Ovih dana stigla mu je I nagrada za taj film sa AJB Doc Film festival.

https://t.ly/li9r2

Na Cetinju smo se družili sa još dva važna imena.

Radionicu Formulisanje poruke  vodio je Darvin Murić. Darvin je glavni i odgovorni urednik Raskrinkavanje.me, novinar je sa dugogodišnjim iskustvom u crnogorskim medijima. Karijeru je započeo na portalu Vijesti online. Najveći dio svoje novinarske karijere proveo je kao novinar političke rubrike u Nezavisnom dnevniku Vijesti, izvještavajući i pišući o Vladi, političkim strankama, izborima, korupciji, NATO-u, EU. Bivši je zamjenik glavnog i odgovornog urednika portala Pobjeda.me. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka, smjer novinarstvo, u Podgorici. Alumni je International Visitor Leadership Programme (IVLP), odnosno novinarskog programa Edwarda R. Murrowa koji organizuje američki State Department, tokom kojeg je prošao obuku u borbi protiv dezinformacija.

https://t.ly/mQAA0

Drugu cetinjsku radionicu Transformisanje verbalnih u vizuelne sadržaje vodio je najpoznatiji i najnagrađivaniji crnogorski karikaturista Darko Drljević. O njemu najbolje govori podatak da u svojoj kolekciji ima preko 300 svjetskih nagrada za karikaturu. Slobodni je umjetnik od 1997 godine. Predsjednik je Udruženja karikaturista Crne Gore i ogranka evropskog Udruženja karikaturista (FECO Montenegro). Uvršten je u svjetsku antologiju ,,Poznati svjetski karikaturisti”. Osnivač je i glavni urednik humorističkog magazina ,,Tuš” i organizator prvog Međunarodnog festivala karikature – Kolašin 2007. Bavi se slikarstvom, ilustracijom,grafikom, ilustrovanjem udzbenika, kao i animiranim filmom. Radio je za mnoge crnogorske dnevne novine kao sto su ,,Pobjeda” , Publika” , Republika”, ,,Dnevne novine”, kao i magazine,,Omladinski pokret” u kojem je započeo svoju karijeru 1984 g. zatim, ,,Ošišani jez”, ,,Ilustrovana politika”, ,,Večernje Novosti”, ,,Blic’’ I mnoge druge. Takodje je bio saradnik mnogih novina u regionu, kao sto su mariborski dnevni list ,,Večer” i td. Objavio je knjigu karikatura i kratkih priča 2010 godine.

https://t.ly/Nedif

Narednog vikenda održane su dvije radionice u Podgorici.

Radionicu Kreiranje sadržaja vodio je Ilija Nikčević. I on je gotovo jedinstveno ime u svijetu naše likovne scene. Iako je grafika njegov prvi izbor, koji je studirao i diplomirao na Akademiji umetnosti u Novom Sadu kod profesora Slobodana Abija Kneževića, on se podjednako bavi, i ostvaruje uspjeh i na regionalnoj sceni, u žanru ilustracije i stripa. Nikčević je napravio i uspješan iskorak u svijet književnosti. Prije sedam godina njemu je pripala nagrada "Mali princ" za književni prvjenac na Međunarodnom festivalu "Vezeni most" u Tuzli. Njegova ilustrovana bajka "Krtica i sunce", jedinstvena u regionu, tada je proglašena jednom od osam najboljih debitantskih knjiga za djecu. Izradio je strip album za Akciju za ljudska prava u okviru projekta "Djeco pišite ombudsmanu". Nikčević je dobitnik prve nagrade na godišnjoj izložbi crteža u Šapcu, 2006. i Gran prija na tradicionalnoj izložbi "Dani Sv. Vasilija Ostroškog" u Nikšiću 2007. Iza njega je niz izložbi u zemlji i inostranstvu.

https://t.ly/48IUh

Radionicu Ideje u pokretu vodio je Srđan Ivanović. On je studirao FPN smjer novinarstvo. Radio je kao novinar nekoliko godina. 2015. je odlučio da se vrati staroj ljubavi - crtan­ju. Pokrenuo je projekat “Zaglavi se” u okviru kojeg je prvobitno objavljivao kratke stri­pove i ilustracije. U februaru 2016. priključio se redakciji Pobjedinog pop kulturnog nedjeljnika Objektiv. U sklopu Zaglavi se projekta vodi emisiju „Zaglavi se Pub“ na radiju „Krš“. 2018. imao je prvu samostalnu izložbu u Podgorici. Trenutno radi kao grafički dizajner, crta i povremeno piše za Objektiv. Više o njegovom radu možete naći na linku https://www.facebook.com/zaglavise

https://t.ly/aiQov

__

Projekat Gif Up! se implementira kroz Creative Box grant regionalnog projekta SMART Balkan – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan kojeg implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD) BiH, Center for Research and Policy Making (CRPM) Sjeverna Makedonija i Institute for Democracy and Mediation (IDM) Albanija, a finansijski podržava Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške.

share this item
facebook googleplus linkedin rss twitter youtube
item hits
Read 208 times