back to » naša posla

Sedmi Rokumentarni dani kreću iz Nikšića

Tuesday, 07 November 2023 00:00
(0 votes)
Written by 

Sedmo izdanje revija muzičkog dokumentarnog filma Rokumentarni dani počinje ovog vikenda. Rokumentarni dani će i ove godine posjetiti četiri grada, a program čini devet filmova, pregled gif aktivizma, promocija knjige, videodrom i DJ setovi.

U petak 10. novembra i subotu 11. novembra družićemo se na prvoj stanici našeg filmskog karavana. Zato pozivamo sve ljubitelje pokretnih slika i nota da nam se pridruže u Nikšiću. Kao i prije sedam godina i ove ćemo priču pokrenuti iz nikšićkog kluba Blues Brothers Bar. Tokom dvije noći druženja publika će imati prilike da prisustvuje raznovrsnom programu.

Glavni fokus Rokumentarnih dana od pokretanja je bila crnogorska popkulturna scena. U proteklih sedam godina prikazali smo veliki broj filmova, ali i kratkih muzičkih video formi koje su svoj prostor našle u segmentu Videodrom. Organizovali smo izložbe muzičkih plakata, promocije albuma, tribine o domaćem stvaralaštvu i ugostili mnoge domaće muzičare. Uspjeli smo snimiti i devet epizoda serijala Live Sessions u kojima su domaći autori predstavljali svoj rad.

Ove godine nastavljamo sa promocijom domaće muzičke scene putem dokumentarca „Nekad i sad“. Za ovu priliku odabrali smo prvu epizodu serijala koja seže u rane godine crnogorskog muzičkog stvaralaštva. Muzička redakcija Televizije Crne Gore u serijalu od 6 muzičko-dokumentarnih emisija, pod nazivom "Nekad i sad", kroz priču i pjesme vraća nas na same početke muzičke scene u Crnoj Gori. U emisijama, kroz hronologiju i pažljivo odabran izbor sagovornika, evocirane su uspomene sa početka 60-ih godina, pa sve do danas. Sa preko 20 sagovornika - muzičara, kompozitora i novinara, kroz bogatu arhivu i naizmjenično vraćanje u prošlost, pa onda i na sadašnji trenutak, prikazan je razvoj i tok crnogorske pop-rock scene, uz osvrt na to kako je izgledala nekad, a kako sad. Urednice emisije su Jelena Atanasković i Eva Papović, rediteljka Danijela Popović.

Svjetla Sarajeva je dugometražni film Srđana Perkića. Ovo je priča o pedesetogodišnjem jubileju legendarne dvorane Skenderija, nadaleko čuvenog hrama muzike i sporta. Pola vijeka istorije ove sarajevske dvorane ispričano iz ugla Seja Sexona, lidera i frontmena grupe Zabranjeno pušenje. Intimna priča koja kreće od djetinjstva, mladalačkih snova, neuspjelih pokušaja i prvih uspjeha, pa sve do poslijeratnog povratka i vrhunca karijere.

Nikšićka publika će imati prilike da prisustvuje i promociji knjige “Palamudium” Gorana Nikčevića, poznatijeg kao Brčko Brčković. Brčko je osnivač grupe Josef K. sa kojom je objavio album „Zajedno u snovima“, zvanično prvi pop-rok album snimljen u Crnoj Gori! Drugi, decenijama bunkerisani materijal „Idemo na mjesec“, nedavno je doživio digitalno izdanje. Objavio je knjige ‘Sebične priče’ i ‘Radio city’. Autor je filmova ‘Birziminium pade mi na um’ i ‘Snovi i klonovi’. Kao radijski i TV autor realizovao je mnoštvo emisija, a trenutno uređuje i vodi radio-show Brčkuliranje.

Zak raj prve noći druženja muziku bira Dj Akvilani.

U subotu, jedanaestog novembra odabrali smo još dva zanimljiva filma. Prvi je uradio hrvatski režiser Aleksej Pavlovsky i zove se Sonny Boy iz Stubičke Slatine. U tom malom mjestu u Hrvatskom zagorju, sa svojom suprugom, kćerima i punicom, živi Krešo Oremuš koga mnogi porede sa legendom bluza iz naslova filma. Krešo vodi običan život: radi u lokalnom preduzeću, potomak je tamošnje porodice i tu živi od rođenja. Na prvi pogled, njegov život ni po čemu ne odskače od života ostalih tamošnjih stanovnika – voli spremiti gulaš, kartati sa prijateljima, a član je i stubičke Družbe vitezova zlatnog kaleža - jednom riječju, pravi Zagorac. No, on je i još nešto - strastveni ljubitelj bluesa i vrsni svirač usne harmonike. Prema tvrdnjama njegovih renomiranih kolega muzičara iz Evrope i Amerike, među najboljima na planeti!

Drugi film koji će biti prikazan u subotu je film koji govori o svima dobro poznatoj pjesmi “O Bella Ciao!”. Decenijama su ljudi, kada god su se borili protiv nepravde, pjevali „Bella ciao“. Neki kažu i da je to bila himna italijanskih partizana u borbi protiv fašista u Drugom svjetskom ratu, ali porijeklo pjesme ostaje nejasno. Ideja ovog filma proizlazi iz potrebe da se istraži biografski put pjesme „Bella ciao“, koja je postala međunarodna. Uspomene preživjelih članova pokreta otpora prepliću se sa aktivistima koji pjevaju „Bella ciao“ na protestima u Čileu, Turskoj, Iraku i Kurdistanu. Brz i dinamičan, film donosi mnoštvo glasova i dokazuje da se ta pjesma, bez autora ili zemlje, danas smatra baštinom svih onih koji se osjećaju potlačeno te nas podsjeća da je najveći omaž sjećanju na pokret otpora upravo nastavak borbe za slobodu.

U segment GIF UP! predstavićemo projekat i prikazaćemo gifove nastale tokom nagradnog konkursa koji smo nedavno pokrenuli. Cilj nam je bio da ovom malom digitalnom, sveprisutnom formom zagolicamo maštu domaćih umjetnika i aktivista. Oni su radili gifve na zadate teme: medijska (ne)pismenost, sloboda izražavanja, borba protiv lažnih vijesti, digitalizacija društva, učešće civilnog društva u procesima donošenja odluka... Od pristiglih radova, odabrali smo najzanimljivije, a stručni žiri je proglasio i najbolje radove koji su nagrađeni. Kroz dvadesetak radova upoznaćete se sa svijetom ove digitalne umjetnosti kod nas. Ova akcija je najava onoga što će od sada biti sastavni dio narednih izdanja Rokumentarnih dana. Projekat Gif Up je podržan kroz Creative Box grant regionalnog projekta SMART Balkan – Civilno društvo za povezan Zapadni Balkan kojeg implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD) BiH, Center for Research and Policy Making (CRPM) Sjeverna Makedonija i Institute for Democracy and Mediation (IDM) Albanija, a finansijski podržava Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Norveške.

Nikšićke Rokumentarne dane završavamo setom FM Mirde, jednog od najaktivnijih domaćih DJ-eva.

Do najave druženja u Podgorici, Kotoru i Mojkovcu pozivamo vas da nas posjetite u Blues Brothers Baru u Nikšiću.

Petak 10.11.

18:00 Videodrom

18:30 Nekad i sad (CG)

19:00 Promocija knjige PALAMUDIUM i razgovor sa autorom Brčkom Brčkovićem

19:45 Svjetla Sarajeva (BiH)

20:00 DJ Akvilani

Subota 11.11.

18:00 Videodrom

18:30 Sonny Boy iz Stubičke Slatine (Hr)

19:00 GIF UP!

19:30 O Bella Ciao (Ita)

21:00 Don't Give Up, Gif Up

          FM Mirda

share this item
facebook googleplus linkedin rss twitter youtube
item hits
Read 391 times